Geen man mag het gezicht van een vrouw zien

Nisjapoer, 5 april 1963

Dervla Murphy
Plafond bij de tombe van Omar Khayyam. Beeld Dynamosquito via Wikimedia
Plafond bij de tombe van Omar Khayyam.Beeld Dynamosquito via Wikimedia

Ik voelde me een stuk beter toen ik wakker werd, al heb ik nog veel last van mijn zonverbrande arm. Vandaag heb ik maar 55 mijl afgelegd, want dit is de geboorteplaats van Omar Khayyam en ik ben hier gestopt om hem eer te bewijzen.

Drie dagen geleden heeft de sjah het nieuwe mausoleum voor Khayyam geopend, en een grote groep jongeren, bewapend met woordenboeken, grammatica's en ingekorte edities van Jane Eyre, nam me er 's middags mee naartoe, terwijl ze mij bestookten met vragen over uitspraak, zinsbouw en spelling.

De gretigheid van de Perzische jeugd om Engels te leren grenst aan het fanatieke, maar ze krijgen nauwelijks de kans, aangezien er buiten Teheran weinig competente leraren zijn te vinden.

Het gezin waarbij ik ben ondergebracht bestaat uit de 35-jarige moeder, drie zoons van 20, 18 en 12, en vier meisjes van 16, 14, 9 en 6. Vader werkt in de textielhandel in Teheran en het huishouden is overduidelijk straatarm.

Het is vrijdag vandaag. Moslims houden dan zondag, en twaalf familieleden waren uitgenodigd om bij het avondeten kennis met mij te maken. Ofschoon de mannen allen nauwe verwanten zijn, deden moeder en dochters (inclusief de 6-jarige) hun sluier om. De islam is hier zo streng, dat geen man het gezicht van een vrouw mag zien. Geen wonder dat de jongens hun ogen niet kunnen afhouden van mijn arme snufferd.

Dervla Murphy (1931), Ierse reisjournaliste. Ingekort fragment uit Full Tilt - Dunkirk to Delhi by Bicycle. John Murray; 1965.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden