Geen loeiende sirenes in grote delen van het land: 'Dit is nog nooit voorgekomen'

Het klinkt de Nederlander vertrouwd in de oren: het geloei van het luchtalarm op de eerste maandag van de maand. Behalve vanmiddag, toen het om klokslag twaalf uur muisstil bleef in grote delen van het land. Een technische storing was debet aan het mislukken van de maandelijkse sirenetest.

Scholieren in Hoek van Holland houden hun oren dicht voor de loeiende sirene. Beeld anp
Scholieren in Hoek van Holland houden hun oren dicht voor de loeiende sirene.Beeld anp

Elf van de 25 veiligheidsregio's hadden te maken met een haperend luchtalarm. In Drenthe en Noord-Limburg ging zelfs helemaal nergens het noodsignaal af, dat bedoeld is om burgers te waarschuwen voor acuut gevaar. 'Dit is nog nooit voorgekomen', zegt een woordvoerder van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat als onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid verantwoordelijk is voor het beheer van het waarschuwingsstelsel.

Dat een enkele sirenepaal het laat afweten, komt wel eens voor. 'Dan blijkt er bijvoorbeeld iets mis te zijn met de bedrading', zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht. Maar over de oorzaak van deze landelijke storing tast het IFV nog in het duister. 'We onderzoeken samen met de leveranciers waar het is misgegaan', aldus de woordvoerder. Hoeveel van de ufo-vormige sirenemasten niet naar behoren functioneerden, is ook nog onduidelijk.

Nederland telt zo'n vierduizend van deze WAS-palen, waaruit maandelijks anderhalve minuut lang de bekende testsirene schalt. 'Het wordt allemaal elektronisch aangestuurd, dus het is moeilijk om te zeggen waar de kink in de kabel zit', zegt Ben Ale, emeritus-hoogleraar veiligheidskunde in Delft.

Voor de bezorgde burger kwamen de veiligheidsregio's met een geruststelling: NL-Alert doet het gewoon. Het alternatieve noodmeldingssysteem, dat een waarschuwing naar je telefoon stuurt, moet het luchtalarm - een erfenis uit de Koude Oorlog - vanaf 2020 langzaamaan gaan vervangen. Dat heeft vooral voordelen, aldus een woordvoerder van het ministerie. 'Met het telefoonalarm kun je waarschuwingsberichten heel specifiek versturen en burgers advies geven wat te doen. Bij een sirene moet je nu de tv aanzetten om te horen dat je de ramen en deuren moet sluiten.'

Bij de laatste test met NL-Alert werd 69 procent van de mensen bereikt. Prima, zegt oud-hoogleraar Ale, zolang die mensen gelijk zijn verspreid over het land. 'Je moet niet hebben dat een kluitje mensen in een buitengebied een melding mist.' Ironisch genoeg bleef vandaag juist de stilte niet onopgemerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden