Geen leeuw op gezellig feestje

Het had Mijn vlakke land van Jacques Brel kunnen worden. Of Omdat ik Vlaming ben van Will Tura. Of Johan Verminnens Op de snelweg naar Oostende....

Maar uiteindelijk drong de keus zich bijna als vanzelf op: Vlaanderen Boven van Raymond van het Groenewoud krijgt de status van alternatief volkslied. Het wordt het feestlied van Vlaanderen 2002. Met een reeks activiteiten herdenkt het Nederlandstalige landsdeel van België in juli de zevenhonderdste verjaardag van de Guldensporenslag, waarin Vlaamse boeren hun Franse overheersers versloegen.

De tekst van Vlaanderen Boven staat na 25 jaar nog als een huis, Raymond is een alom gerespecteerd artiest en er is nauwelijks een lied denkbaar dat zich zo lekker laat meegalmen, verklaart Jari Demeulemeester.

De directeur van de Brusselse poptempel Ancienne Belgique was door de Vlaamse regering om advies gevraagd. Die zocht naar een alternatief voor het officïele volkslied De Vlaamse leeuw. Het krijgshaftige en soms bloeddorstige relaas paste niet in het streven volgende maand gewoon met z'n allen een gezellig feestje te bouwen.

Vrees dat extreem-rechts met het lied aan de haal gaat, is er niet bij de organisatie. Volgens de tekst vloeit geld er in het zwart, de vuist is er zonder kracht, de buiken zijn er omvangrijk en de pik is er een houweel. Zie maar eens tegen zulke zelfspot op te tornen.

Onderdelen heeft Van het Groenewoud wel aangepast. Waar de koning geen kind heeft werd Waar de koning een kind heeft, en Waar ik de heer nog zag spuiten werd Waar ik de heer nog zal fluiten. De wijzigingen waren nodig omdat de actualiteit hier en daar de oorspronkelijke versie inhaalde.

Maar volgens Demeulemeester heeft de artiest ook willen vermijden dat analisten zich gingen wagen aan exeges over zijn maatschappijkritische instelling. Zelf verklaarde Van het Groenewoud er van geschrokken te zijn dat nagenoeg alle passages na al die jaren nog altijd kloppen.

Vlaanderen Boven kreeg voor de gelegenheid een nieuw arrangement en wordt naast een bijdrage van de meester zelf vertolkt door dertien artiesten, onder wie Bart Peeters, Clouseau, Will Tura, Rocco Granata, Adamo en Songfestival-deelnemer Sergio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden