NieuwsPresidentsverkiezingen VS

Geen ‘landslide’ voor Biden, maar na twee avonden tellen lijkt Witte Huis binnen handbereik

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden koerst gestaag af op het Witte Huis. Aan het eind van de woensdagavond (lokale tijd) had hij aan nog één staat genoeg om de vereiste 270 kiesmannen binnen te halen, terwijl Trump de resterende vier swing states moet winnen om zijn presidentschap voort te zetten.

Redactie
Demonstranten in Los Angeles tonen hun steun voor de Democratische kandidaat Joe Biden. Ze eisen dat alle stemmen worden geteld. De demonstratie is een reactie op het besluit van Donald Trump om het tellen van de stemmen in verschillende staten te stoppen via rechtszaken. Beeld EPA
Demonstranten in Los Angeles tonen hun steun voor de Democratische kandidaat Joe Biden. Ze eisen dat alle stemmen worden geteld. De demonstratie is een reactie op het besluit van Donald Trump om het tellen van de stemmen in verschillende staten te stoppen via rechtszaken.Beeld EPA

De Democraten hadden na vier onconventionele jaren van Trump wellicht gehoopt op een ‘landslide’ overwinning voor hun kandidaat Joe Biden, maar de Verenigde Staten blijken ook in 2020 diep verdeeld. Biden lijkt weliswaar de race te gaan winnen, maar in veel staten is het verschil tussen beide kandidaten klein. De Democraat heeft slechts met kleine marges enkele staten kunnen terugwinnen die Hillary Clinton in 2016 verloor aan Trump.

Uitputtingsslag

In de loop van de dag werd het stemmen tellen een uitputtingsslag waarin een handvol staten een hoofdrol speelden: Arizona, Nevada, Georgia, Pennsylvania en North Carolina. Persbureau AP claimde halverwege de woensdag al de winst voor Biden in Arizona, maar nieuwszender CNN bleef tot in de nacht de optie van een Republikeinse overwinning in de thuisstaat van de overleden republikein en Trump-criticus John McCain openhouden.

Twee aanhangers van Trump bij een demonstratie tegen 'het stelen van stemmen' in Nevada.  Beeld REUTERS
Twee aanhangers van Trump bij een demonstratie tegen 'het stelen van stemmen' in Nevada.Beeld REUTERS

Op dit moment lijkt Nevada naar Biden te neigen, en loopt de Democraat in Georgia en Pennsylviana in op zijn rivaal Trump. Ook in North Carolina heeft de voormalige vicepresident nog de kans om de Republikein in te halen. Maar in al deze ‘swing states’ neemt het stemmen tellen extra tijd in beslag doordat een ongekend hoog aantal kiezers zijn stem via de post had uitgebracht. Het tellen van de honderdduizenden in enveloppen verpakte stembiljetten kost meer tijd en gaat in sommige staten mogelijk ook nog de komende dagen door.

‘Elke stem’

Terwijl Joe Biden woensdagmiddag in een speech opriep tot geduld en benadrukte dat ‘elke stem’ zou worden geteld, kondigde het team van Trump de ene na de andere rechtszaak aan tegen verschillende staten. De president liet zich woensdag, na een omstreden optreden in de nacht van dinsdag op woensdag, niet meer zien. Ook op Twitter hield hij zich stiller dan normaal.

Een demonstratie in Minneapolis tegen de pogingen van Trump om het stemmen tellen te stoppen.  Beeld AFP
Een demonstratie in Minneapolis tegen de pogingen van Trump om het stemmen tellen te stoppen.Beeld AFP

Zijn campagneteam probeert met rechtszaken de resultaten aan te vechten in staten waar de verschillen klein zijn. Team Trump probeert twijfel te zaaien over het stemmen per post, die overwegend door Democratische kiezers zijn uitgebracht. Het argument is dat veel van deze stemmen te laat zijn binnengekomen en niet meer zouden moeten meetellen. De strategie lijkt er één van een kat in het nauw, niet van een kandidaat met volop vertrouwen in de overwinning.

Ook als Biden morgen of in de komende dagen genoeg kiesmannen binnenhaalt, wachten de Verenigde Staten onrustige dagen. Team Trump lijkt bereid er alles aan te doen om de uitslag in twijfel te trekken. Aanhangers van de president gingen woensdagavond al de straat op om te protesteren tegen lokale uitslagen. Democratische kiezers demonstreerden op hun beurt met de oproep dat ‘elke stem wordt geteld’.

LEES OOK:

Trump gaat niet meer weg, zelfs al zou hij verliezen
Bij de verkiezingen werd duidelijk dat bijna de helft van de Amerikaanse stemmers Trump, na alles wat er is gebeurd, nog steeds de beste kandidaat vindt om het land te leiden. Iedereen die dacht dat 2016 een vergissing was, is uit die illusie verlost: Trump, of in elk geval het trumpisme, is here to stay.

Deze rechtszaken hangen president Trump boven het hoofd als hij verliest
Mocht Donald Trump het presidentschap verliezen aan Joe Biden, dan wachten hem een aantal rechtszaken die hem al jaren achtervolgen. Een van de redenen waarom hem er alles aan gelegen is te winnen.

Waarom zaten de opiniepeilers er alweer naast?
Uit bijna elke peiling bleek dat Joe Biden deze verkiezingen comfortabel zou gaan winnen. Vervolgens doet Trump het veel beter dan verwacht, en loopt het toch uit op een nek-aan-nekrace tussen de twee kandidaten. Hoe kan dat?

Trump begint aan juridisch gevecht tegen verkiezingsuitslag
Terwijl Joe Biden in de loop van woensdag uitliep op de president, begon Trump aan zijn juridische gevecht tegen de verkiezingsuitslag. Hij eiste bij de rechter dat het tellen van de stemmen gestaakt moest worden in Pennsylvania en Michigan. In Wisconsin, gewonnen door Biden, eist hij een hertelling.

Lees de laatste ontwikkelingen hier in ons liveblog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden