Geen land ter wereld leerde zo snel zo veel over panda's

Bert Wagendorp
null Beeld
Beeld

Gisteravond arriveerden de leasepanda's Wu Wen (Krachtige Wolk) en Xing Ya (Elegante Ster) in Nederland. Beiden waren in het bezit van een Schengen-visum. Zij kwamen met een speciale KLM-vlucht vanuit Chengdu aan op Schiphol, waar zij door de brandweer werden onthaald op een zogenoemde 'shower of affection'. Hierna begaven zij zich, in het gezelschap van de nationale troetelpanda Marcel Boekhoorn, naar diens Ouwehands Dierenpark in Rhenen, waar voor hen een reuzenpandapaleis is neergezet.

Vroeger dacht iedereen dat panda's speelgoedberen waren op plaatjes van het WNF. Maar in 2000 begon miljardair Boekhoorn zijn pandalobby en bleken het echte dieren. De premiers Kok, Balkenende en Rutte gingen op verzoek van Boekhoorn bij de Chinezen om panda's bedelen, maar de Chinezen bleken de panda's in te zetten als diplomatiek ruilmiddel. Zo ging de deal een keer niet door nadat Nederland kritiek had uitgeoefend op de mensenrechtensituatie in China. Daarmee is het slechter gesteld dan met de pandarechtensituatie, maar dat vonden de Chinezen geen argument.

Dit zou Nederland niet zijn, als er niet onmiddellijk een fel dispuut over de komst van de panda's was losgebroken. De ene partij vindt dat dieren niet in een dierentuin thuishoren, de andere ziet de dierentuin als de enige mogelijkheid panda's voor uitsterven te behoeden en filosoof Bas Haring, auteur van Plastic Panda's, ziet dierentuinen als musea van levende dieren en Wu Wen en Xing Ya als kunstwerken, een rijke gedachte.

Hoe dan ook, de komst van de panda's heeft voor een nationale pandamania gezorgd. 'Pandakoorts' stond er gisteren op de voorpagina van de Volkskrant en zo was het maar net. De opwinding over de Groenlandse walvis voor de kust haalde het niet bij de pandakoorts.

Waarschijnlijk is er geen land ter wereld waar ze nu zoveel van panda's weten als Nederland. 'Ook panda's hebben last van jetlags', schreef De Telegraaf bijvoorbeeld, iets waarbij met al dat gesleep met de beren te weinig wordt stilgestaan. NRC Handelsblad had zaterdag zelfs een hele wetenschapsbijlage over de reuzenpanda, waaruit bleek dat veel van de vooroordelen (dom, lui, a-seksueel, bamboeverslaafd, slechte moeder) niet kloppen. Zo nam een panda in Sichuan een keer een geit te grazen en zijn reuzenpanda's wel degelijk dol op seks, alleen niet in de dierentuin.

Panda-oppasser Brenda van Ekeren was de afgelopen tijd in China om de reuzenpanda's vast te laten wennen aan het Nederlands. Als we met alle immigranten zo zorgvuldig zouden omspringen als met Wu Wen en Xing Ya zou het er allemaal heel anders uitzien.

Boekhoorn heeft voor Krachtige Wolk en Elegante Ster een Chinese pagode van 7 miljoen neergezet met een vloeroppervlak van 3400 vierkante meter, ruim voldoende voor honderd Chinese families. Een pandakraamkamer met pandacouveuse maakt deel uit van het complex. Eventuele kleine pandaatjes hebben automatisch een Chinees paspoort dus een Hollandse pandatak zit er niet. De dierentuin verwacht veel extra belangstelling, ook al valt er dus niet zo heel veel te zien aan de superrelaxte bamboeknagers.

Toch verwacht ik dat Wu Wen en Xing Ya heel snel Bokito in populariteit zullen overtreffen, onze nationale troetelberen zullen worden en dat John de Mol met de tv-format Pandamonium zal komen.

De pagode voor onze pandagoden. Beeld anp
De pagode voor onze pandagoden.Beeld anp

Meer pandamania?

'Maar panda's zijn zo lief', zegt u nu. Onzin. Heeft u ooit een panda iets liefs zien doen, een weeskatje zogen bijvoorbeeld, of zijn eten delen met een hongerige gnoe? Lees de column van Sylvia Witteman. (+)

Met de komst van reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in het vooruitzicht vullen bamboeburgers, pandabrood en pandabeddengoed de etalages in Rhenen. (+)

Hoe een fout in onze bedrading maakt dat we panda zien als liefste knuffelbeer op aarde.

Jean-Pierre Geelen over de pandahype: hoe aaibaar nieuws van de wereld een sprookje maakt.

Zestien jaar lang werkte miljonair en dierenliefhebber Marcel Boekhoorn aan de komst van twee reuzenpanda's uit China naar Nederland. Een reconstructie van de niet aflatende lobby. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden