Geen kwaad woord over racistische vader

'Ik wist dat hij om mij gaf. Hij was erg goed voor mij.' Over haar vader Strom Thurmond, eens een notoire verdediger van de rassenscheiding in de Verenigde Staten, geen kwaad woord....

Van onze buitenlandredactie

Williams bewaarde het geheim omdat zij de loopbaan van de politicus niet wilde beschadigen. 'Ik zou niets hebben gedaan dat hem kon kwetsen.' Thurmond werd in zijn politieke carrière, die zeventig jaar omspande, berucht om zijn felle verzet tegen de integratie van zwart en wit. Op latere leeftijd kwam hij tot andere opvattingen en sprak hij zich onder meer uit voor een nationale herdenkingsdag ter ere van Martin Luther King.

Williams wees kritiek van de hand dat zij de beweging voor burgerrechten had kunnen helpen door haar verhaal eerder openbaar te maken. 'Ik wilde doen wat ik wilde doen als ik er klaar voor was.' Volgens Williams heeft niemand van de familie Thurmond haar ooit gevraagd haar afkomst te verzwijgen. 'Het was niet in mijn voordeel te praten over iets dat hij (Thurmond, red.) had gedaan. We hadden geen afspraak er niet over te praten. We spraken er gewoon niet over.' Thurmond overleed eerder dit jaar .

Toen zij nog student was heeft Williams haar vader eens gevraagd waaom hij zich zo sterk maakte voor de rassenscheiding. Zijn antwoord: 'Ach, zo is het altijd geweest'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden