Geen krimp van Open Universiteit

Studenten van de Open Universiteit dagen de instelling voor de rechter. Ze willen dat de universiteit afziet van het sluiten van zes van de achttien studiecentra per september 2003....

De studenten worden gesteund door de Studentenraad van de Open Universiteit en de Landelijke Studentenvakbond. Die zegt dat de sluiting enkele duizenden studenten dupeert omdat ze verder moeten reizen voor tentamens en ontmoetingen. Het College van Bestuur noemt de gang naar de rechter voorbarig, omdat de ondernemingsraad nog niet heeft ingestemd met sluiting van de studiecentra. De OR verzet zich ook tegen de plannen .

Het College van Bestuur wil de studiecentra in Vlissingen, Emmen, Leeuwarden, Venlo, Den Bosch en Deventer sluiten. Dat is nodig omdat de gebouwen niet meer voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Openhouden kost te veel geld. Vandaag houdt de Open Universiteit open dag voor nieuwe studenten: de centra in Leeuwarden, Den Bosch, Venlo en Deventer doen tot verdriet van het regionale personeel niet mee.

Tegen de sluiting is veel verzet. 'Bij de oprichting ging men uit van onderwijsondersteuning om de hoek. Daarvan is niets meer over als mensen uit Venlo naar Eindhoven moeten om tentamen te doen', zegt voorzitter Anja Sio van de Studentenraad.

Ook de provincies Zeeland, Friesland en Drenthe maakten bezwaar tegen de plannen, die de doodsteek zijn voor het academisch onderwijs in deze provincies. Die protesten hadden gedeeltelijk succes. De centra in Vlissingen en Emmen krijgen nog drie jaar de kans hun bestaansrecht te bewijzen, onder voorwaarde dat de regionale overheden bijdragen in de kosten. 'Voor Leeuwarden proberen we een soortgelijke regeling te treffen', aldus de Open Universiteit.

De studenten vinden desondanks dat het onderwijs de dupe wordt. 'Ik ken een blinde student die nu telkens door zijn buurvrouw naar het studiecentrum wordt gebracht, tien minuten met de auto. Straks moet ze een uur rijden. Dat doet ze natuurlijk niet. Dus kan zo iemand niet meer studeren. En wat moet een bijstandsmoeder doen als ze ineens met de trein moet gaan reizen? ', zegt Sio.

De Open Universiteit vindt dat de studenten de zaak hoog opspelen. De reistijd wordt voor sommigen wel wat langer, maar iedereen moet binnen één uur of binnen tachtig kilometer een studiepunt hebben.

Bovendien wordt de service in de twaalf centra die overblijven verder opgevoerd. Daar komt bij dat het de instelling aan het geld ontbreekt om alle centra open te houden. De universiteit krijgt steeds meer taken van het rijk, zonder dat daar extra middelen tegenover staan.

De Studentenraad heeft alternatieven aangedragen, maar die zijn door het College van Bestuur van de hand gewezen. Sio: 'Ze maken het ons ook wel erg lastig, want we beschikken niet over alle cijfers. .'

De zaak is nu in handen gelegd van zowel de bestuursrechter als de civiele rechter. Een kort geding dient binnenkort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden