Geen koffie die je van je sokken blaast in Middelburg

Wekelijks bezoekt V's koffiecriticus Wineke de Boer een stad en proeft daar in drie gelegenheden de koffie. Deze week: Middelburg. De site van Expresszo doet het ergste vrezen, maar wat blijkt: ze maken de lekkerste koffie van de stad.

Een lezer uit Middelburg had een mooie selectie van drie compleet verschillende koffiebarretjes aangeraden. Van een ouderwets koffiehuis tot een barbier-koffiebar annex platenzaak (vinyl uiteraard) en daartussenin een gezellige lunchroom.

Robuust is een charmant klein, donker zaakje waar het achterin lekker naar scheerschuim ruikt. Op de website staat dat ze voor hun filterkoffie bonen van Caffènation gebruiken, een hippe branderij uit Antwerpen. Maar vandaag drinkt niemand filter. En Robuust zet espresso van het Italiaanse merk Lavazza, blijkt nu. Dat is wel even wat anders. Bitter, verbrand en dat poederige gevoel in je mond waar Italiaanse koffies het patent op lijken te hebben. Maar ja, een kilo Lavazza kost de caféhouder zo'n 13 à 14 euro, een kilo espresso van Caffènation zo tussen de 20 en 24 euro.

Robuust

Bij Isings, een zo mogelijk nog charmanter zaakje (waar het ruikt naar de oude boeken die op boekenplanken tegen de wanden staan), is het precies omgekeerd. De espresso (gebrand bij Stielman in Rotterdam) is waterig en zuur. De meneer achter de bar wil graag mijn tips om zijn koffie te verbeteren. Maar zelfs al zouden de dosering en de maalgraad van de molen perfect zijn, dan nog zou het moeilijk zijn om een goede extractie te krijgen met deze filterdrager met enkele uitloop en een veel te hoge watertoevoer. Deze espresso is naar schatting zeker 40 ml, maar in een enkele filterdrager past hooguit 11 tot 12 gram koffie. Dus eerst de watertoevoer van het apparaat voor een espresso verkleinen. En dan die gierige enkele filterdragers weg doen. Met een zeefje voor een single espresso krijg je nooit een gelijkmatige extractie omdat de koffie niet gelijkmatig is verdeeld (zie foto). Het is zuiniger in gebruik, omdat je geen shots overhoudt (met een dubbele uitloop zet je altijd twee shots), maar geen enkele single espresso die je op deze manier zet, is smakelijk.

IsingsBeeld Rechtenvrij

De schreeuwerige site van lunchroom Expresszo ('Get life started') doet het ergste vrezen. Maar wat blijkt: ze maken hier de lekkerste koffie van Middelburg. Dit is een toegankelijke lunchroom, waar ze niet alleen grote punten verse appeltaart met slagroom serveren, maar ook de 'Hello hazelnut' op het koffiemenu hebben staan: 'cappuccino met hazelnootsiroop, slagroom en hazelnootkrokantjes'. Een no-go voor elke serieuze barista. Maar toegankelijkheid is hier geen excuus voor slechte kwaliteit. Op de molen een Guatamala, gebrand bij Single Estate. Geen koffie die je van de sokken blaast, maar prima gezet, met een mooie balans van zoet, zuur en bitter in de kop. Hier doen ze niet aan zuinige filterdragers met enkele uitloopjes. Hier serveren ze caramel lattes, maar wel met goeie espresso.

Expresszo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden