Geen knock-out, maar Kockelmann won toch op punten

Even leek het of de tumultueuze Zwarte Pietendiscussie zijn hoogtepunt voor dit jaar wel had gehad. In het Sinterklaasjournaal was Sinterklaas in slaap gevallen. Ook de verhaallijn leek een beetje ingedut: Dieuwertje Blok riep iedereen die pakjesavond viert op zo snel mogelijk een verlanglijstje in zijn schoen doen. 'Dan komt het vast allemaal goed.'

Maar ook anderszins leek de rust weergekeerd: de Zwarte Pieten zijn geen enkel onderwerp van gesprek meer in het Sinterklaasjournaal, er was donderdag slechts een enkele gebleekte Roetpiet te zien, alle anderen waren zwart als altijd. Geen haan die ernaar kraait.

Totdat er bij Sven Kockelmann aan de deur werd geklopt: Quinsy Gario, de aanstichter van het Zwarte Pietendebat, voor een aflevering van Oog in oog (KRO). Het werd een veel te korte, maar mede daardoor tegelijk spannende wedstrijd verbaal boksen.

'Hoe zuiver zijn zijn motieven?', scherpte Kockelmann zijn tanden. De vraag stellen was hem beantwoorden. Er volgde een spervuur van verwijten. Gario zou geld verdienen met de T-shirts die hij had ontworpen met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'. De slogan was wat hem betreft 'open software', maar aan wie zijn ontwerp overnam, stuurde hij vermaningen over het auteursrecht. Hij had 500 euro gevraagd voor een lezing aan CDA-jongeren. Hij deed aangifte tegen CDA'er Michel Rog die hem op Twitter voor 'graaipiet' had uitgemaakt, terwijl hij met kennelijke instemming een tweet had verstuurd van iemand die Andries Knevel een fascist vond.

Twitter is misschien niet het handigste medium voor de kunstenaar Gario: direct na de MH17-ramp had hij getwitterd dat een wit leven kennelijk meer waard is dan een zwart leven, omdat premier Rutte met afschuw had gereageerd op neerhalen van MH17. Die had hij snel verwijderd, het was 'onhandig geformuleerd', maar excuses ging hij niet maken aan degenen die hem toewensten dat hij in de Bijlmer was geweest toen er een El Al-toestel op stortte.

Nee, zuivere koffie werd er niet gedronken aan tafel van de beveiligde studio waar Gario - gratis! - verscheen.

Beide woordsporters waren goed voorbereid en tot de tanden bewapend. Kockelmann deelde rechtse directen uit, Gario ontweek ze, sloeg terug of lachte ze weg. Geen knock-out, maar Kockelmann won toch op punten. Dat kwam door de snelheid van zijn shuffle, maar ook door het zwaard waar Gario zelf in viel. Hij leek zijn rol als dwarsligger zo vol graagte te vertolken, dat hij zijn doel voorbijschoot.

Sven: 'Afgelopen jaren is Zwarte Piet niet meer dom, hij praat niet meer raar, heeft geen dikke lippen, er zijn Kleurenpieten. Hij runt de hele tent van Sinterklaas, hij is de CEO van het imperium. Wat is nog in hemelsnaam het probleem?'

Gario: 'Het feit dat een gekleurde man het recht wordt ontnomen erover te praten.'

Die gekleurde man hoorde zichzelf graag praten, in eindeloze ontkenningen en ontwijkingen.

'Gaat u nog naar een andere rechter toe?'

'Dat weet ik nog niet.'

'U weet ook nog niet of u het overweegt?'

'Nee.' Gario's lach verraadde een satanisch genoegen.

Of hij niet verantwoording had gevoeld om het volk tot rust te manen, vroeg Sven. Gario: 'Bent u verantwoordelijk voor Breivik? Die zei dat hij katholiek was, toch?'

Tot slot maakte Gario snel reclame voor twee nieuwe boekjes van hem. Ik kreeg niet de indruk dat de Huispiet die op veel verlanglijstjes zal aantreffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden