SXSW

Geen Kanye West, genoeg andere hiphop

Hij kwam dus niet. Kanye West. Niet dat hij op het programma stond, maar hij zou gisteren optreden in de hier in Austin opgenomen talkshow van Jimmy Kimmel, en dan kan er ook nog wel ergens een showtje aan vast geplakt worden.

Gijsbert Kamer
Earl Sweatshirt treedt op tijdens South By Southwest Beeld ap
Earl Sweatshirt treedt op tijdens South By SouthwestBeeld ap

Eigenlijk ging iedereen er hier wel van uit dat Kanye West vanavond ergens zou opduiken. Bijvoorbeeld op het podium van het grote Stubb's, een van de mooiste locaties hier. Die kans lijkt nu klein. Kanye West liet Jimmy Kimmel op het laatste moment schieten, alle Kanye fans op SXSW ten spijt, die uren lang buiten in de regen hadden staan wachten om de uitzending bij te wonen.

Geen Kanye, geen Kendrick Lamar: maar verder een enorme hoeveelheid relevante rappers hier in Austin. Vooral op die podia waar de hele dag en avond hiphop staat geprogrammeerd heerst er een feestelijke stemming, die je elders in de stad mist. Zoals vrijdagavond in Scoot Inn. Eigenlijk een piepklein buiten-podium, wat onhandig leek, want het regende behoorlijk. En die modder aan je dure sneakers is ook geen lekker vooruitzicht.

Maar gezellig was het er wel! Run The Jewels waren er niet, maar DJ Premier wel, thans dj in PRhyme. Rapper Royce da 5'9'' bleek behalve een krachtige rapper ook een lekkere volksmenner. In een mum van tijd kreeg hij het publiek mee. Een kwartiertje maar, en hup daar kwam de volgende act al. Kevin Gates heeft hier al naam gemaakt, maar het werd niet helemaal duidelijk waarmee precies. Het publiek wilde wel, maar hij bereikte het niet.

Het Scoot Inn-podium op SXSW Beeld Gijsbert Kamer
Het Scoot Inn-podium op SXSWBeeld Gijsbert Kamer

Niks setopbouw, meteen knallen

En dan kan het enthousiaste publiek meedogenloos zijn. Een dag eerder had Earl Sweatshirt, toch ook niet de minste, ook moeite de boel aan de gang te krijgen. Lag volledig aan hemzelf. Het ontbrak aan iedere overtuiging en vooral aan jubel- en springmomenten. Maar het publiek kreeg de schuld. 'This shit is to new for you', mopperde hij na een nieuwe track die niet uit de verf kwam. Overtuiging straalde wel Joey Bada$$ uit, die zijn korte set maar meteen begon met zijn mooiste nummer Paper Trail$.

Opzwepender dan de broeierige plaatversie, zoals Bada$$ ook een veel gemenere stem opzette dan op zijn sterke album B4.DA.$$. Een heerlijk kwartiertje, jammer alleen van de modder en regen.

Gelukkig is het Hype Hotel overdekt, waar uren later Rae Sremmurd hun zoveelste show op SXSW gaven. De twee jonge rappers hadden dansers bij zich die zwaaiden met grote portretten van het duo. Niks setopbouw gewoon meteen knallen met een van hun grootste hits No Flex Zone. Het was al laat, tegen half twee, maar er kwam een energie in de zaal alsof de avond nog maar net begonnen was. Hun geluid was live al net zo bijzonder als op plaat. Jeugdige, schreeuwerige stemmen, maar met een knappe timing. Grappig ook, die best wel trage beats, die het publiek alle ruimte gaven de regel 'No flex zone, they no better' mee te laten brullen.

De Amerikaanse Opposites

No Type was zo mogelijk nog trager, maar ook dit hier enorm populaire nummer had zo'n heerlijk onweerstaanbare groove. Ik wist dat Rae Sremmurd hier groot was, maar dat ze zoveel losmaakten. Hun beste nummers bleken hier net zo populair als die van The Opposities bij ons. Iedereen kende ze, niet een beetje maar helemaal en uit het hoofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden