Geen jihadkostuums tijdens carnaval Breda en Maastricht

In navolging van de Duitse politie doet de Maastrichtse carnavalsvereniging De Tempeleers jihadistenkostuums in de ban. In Breda zijn 'fundamentalistische, religieuze en maatschappelijk gevoelige' carnavalskledij en wagens al sinds 2001 niet toegestaan.

Een carnavalsvierder tijdens het Maastrichtse carnaval in 2015. Beeld anp
Een carnavalsvierder tijdens het Maastrichtse carnaval in 2015.Beeld anp

De Duitse politie gaat een stap verder door ook andere kostuums die de suggestie van geweld met zich meedragen te verbieden tijdens het volksfeest: cowboys zijn bijvoorbeeld ook niet welkom bij de oosterburen.

In Den Bosch is de vrees voor nepterroristen minder groot. 'We hebben het hier nog niet uitgebreid over gehad, maar zoals u wellicht weet gaan de echte Oeteldonkers in kiel naar het carnaval', vertelt persvoorlichter Rinske van Kasteren. Voor de carnavalnitwits die zonder kiel, maar met jihadistenpak richting Den Bosch komen is er geen protocol.

Binnenkort gaan de Bossenaren met de gemeente om de tafel om te spreken over de veiligheid tijdens het evenement. 'De wereld van nu is anders dan voorheen. We houden met alles rekening. Aan de andere kant zijn we niet alerter dan vorig jaar na Charlie Hebdo. Wel houden we de lijntjes kort met de gemeente die verantwoordelijk is voor de veiligheid.'

Veiligheid

Wat de veiligheid van de feestvierders in Breda betreft, is er voor het eerst in de carnavalsgeschiedenis van de stad een overleg geweest tussen alle betrokken partijen, van gemeente tot horecapolitie en verkeersregelaars.

De organisatie van de optocht heeft ook alle wagens die meedoen aan de optocht gecontroleerd of ze voldoen aan het in 2001 opgestelde reglement. In dit document valt te lezen dat 'deelnemers met uitbeeldingen welke beledigend kunnen zijn aan: een geloof of geloofsovertuiging, (ingrijpende-) maatschappelijke gebeurtenissen, personen en/of bevolkingsgroepen kunnen worden uitgesloten van deelname.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden