Geen Irak of Afghanistan

ROB VREEKEN

Het Westen en de VN nemen terecht niet het voortouw in het opbouwen van een nieuw Libië. Dat doen de Libiërs zelf.

De C17 van de Britse Royal Air Force die donderdag, gevuld met 40 ton aan Libische bankbiljetten (nog met de beeltenis van Moammar Kadhafi) in Benghazi landde, is in zekere zin symbolisch voor de internationale steun voor het nieuwe Libië: er komen geen humanitaire grondtroepen. De nieuwe machthebbers nemen de wederopleving van hun land en het opbouwen van een democratische staat in beginsel zelf ter hand. Het buitenland biedt waar nodig hulp, voor zover de Libiërs daaraan behoefte menen te hebben.

Dat was de uitkomst van het internationale beraad donderdag in Parijs. De Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron waren dan wel de gastheren, maar het waren de twee leiders van de Nationale Overgangsraad, Jalil en Jibril, die de 'roadmap' voor de overgang naar democratie presenteerden.

Dat ging destijds in Afghanistan (2001) en vooral Irak (2003) wel anders. Daar kregen meteen na het verjagen van het oude regime Amerikaanse onderkoningen de touwtjes in handen, touwtjes die onder meer werden gebruikt om marionetten te laten dansen. Daarom - en om nog veel meer redenen - dienen Irak en Afghanistan nu voor de betrokken westerse landen en ook voor de Nationale Overgangsraad zelf als anti-voorbeeld: zo gaan we het in Libië dus allemaal niet doen.

Er is geen reden de wederopbouw niet aan de Libiërs zelf toe te vertrouwen. Van de door velen geschetste doemscenario's - stammentwisten, oplevend extremisme, machtsstrijd - is tot op heden zo goed als niets gebleken. Libië is geen Somalië. Na de val van Tripoli bleven massale plunderingen en wraaknemingen uit. De opstandelingen betonen zich volwassen en verstandig. Ook in die zin zijn die bankbiljetten symbolisch voor hun pragmatisme: liever geld mét Kadhafi-hoofd dan chaos zonder.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden