Geen inreisbeperkingen meer voor Duitsland, RIVM meldt één coronadode afgelopen weekeinde

De belangrijkste coronacijfers van zondag: De inreisbeperkingen voor Duitsland vervallen grotendeels, het RIVM registreerde afgelopen weekeinde één melding van sterfte vanwege covid-19. In Portugal neemt de deltavariant ook buiten de hoofdstad de overhand.

Nederlanders mogen zonder test- of vaccinatiebewijs naar Duitsland

Nederlanders kunnen voortaan zonder negatieve testuitslag of vaccinatiebewijs naar Duitsland reizen. Daarnaast vervalt ook de registratieplicht. Duitsland beschouwt Nederland, inclusief het Caribisch deel, sinds zondag niet meer als risicogebied. Dit betekent dat de inreisbeperkingen voor beide landen komen te vervallen, en Duitsers ook weer op vakantie naar Nederland kunnen. De testverplichting blijft wel geldig bij vliegreizen. Eerder waren alleen de provincies Friesland, Groningen en Zeeland op ‘groen’ gezet door de Duitse overheid. Voor andere Europese landen moeten Nederlanders nog wel een test- of vaccinatiebewijs laten zien. Het aantal gemelde besmettingen blijft in beide landen in rap tempo afnemen. Duitsland heeft de afgelopen week 5 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd, in Nederland zijn dat 25 besmettingen per 100 duizend.

Voor eerste keer sinds september nul meldingen sterfte

Zaterdag meldde het RIVM voor de eerste keer sinds september 2020 nul doden als gevolg van corona. Op zondag werd er één dode gemeld. In het weekeinde melden artsen altijd minder vaak sterfgevallen bij het RIVM, zodat het voor de trend beter is om te kijken naar het weekcijfer. De afgelopen weken is er dan wel sprake van een dalende trend. In een week tijd zijn er 15 sterfgevallen gemeld, dat is een daling van 12 procent ten opzichte van de week daarvoor.

Deltavariant verspreidt zich in Portugal, Lissabon en de Algarve deels in lockdown

De besmettingen met de deltavariant van het coronavirus in Portugal beperken zich niet langer tot de hoofdstad Lissabon. Ongeveer de helft van de nieuwe besmettingen is nu een besmetting met de deltavariant, in de regio Lissabon is dat al 70 procent. Het virus verspreidt zich momenteel het snelst in de zuidelijke regio de Algarve, onder meer onder jongeren. De Portugese overheid versnelt daarom het vaccinatietempo onder jonge mensen. Portugal was een van de eerste vakantiebestemmingen waar de Nederlandse overheid geen negatief reisadvies meer voor gaf. Nu geldt in Lissabon, Sesimbra en Albufeira weer een gedeeltelijke lockdown: voor restaurants, cafés en niet-essentiële winkels gelden verkorte openingstijden. Woensdag paste het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Lissabon aan van geel naar oranje. De rest van Portugal is wel nog geel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden