Geen inburgering, minder uitkering

Utrecht gaat bijstandsgerechtigden die nauwelijks Nederlands spreken, korten op hun uitkering als zij geen inburgeringscursus willen volgen. De gemeente heeft 1.300 personen met een bijstandsuitkering aangeschreven. Als ze de cursus weigeren, worden ze gekort.

Het gaat om personen die een Nederlands paspoort hebben en volgens de wet niet verplicht zijn om in te burgeren. Alleen mensen die niet over een Nederlandse nationaliteit beschikken, moeten verplicht op cursus.

Verantwoordelijk wethouder Marka Spit (PvdA): ‘We willen een sanctiemiddel kunnen inzetten om mensen naar de arbeidsmarkt te leiden. Als iemand ernstig ziek is, geldt de maatregel niet.’

Volgens een woordvoerder van minister Van der Laan (Integratie) is de maatregel wettelijk mogelijk, omdat uitkeringen mogen worden gekort van mensen die niet voldoende moeite doen om hun kansen op werk te vergroten. De grote steden willen laten zien dat ze wel degelijk werk maken van inburgering.

Van der Laan verweet de gemeenten in augustus te weinig vaart te zetten achter de inburgering. Het kabinet wilde dat dit jaar 50 duizend personen zouden beginnen aan een cursus, maar dat zullen er volgens de minister slechts 35 duizend zijn. Alle grote steden, waar de meeste allochtonen wonen, blijven volgens de minister in gebreke.

Vandaag spreekt de minister met de gemeenten over hoe ze aan hun taakstelling gaan voldoen.

De grote steden stellen dat de groep die niet verplicht is om in te burgeren, veel groter is dan de groep die verplicht is een cursus te volgen. Omdat de grote steden al langer bezig zijn, is een groot deel van de mensen die een cursus willen, al geweest. De groep die overblijft, is moeilijker te bereiken.

In Utrecht bijvoorbeeld is van de 24 duizend inwoners die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn, het merendeel (17 duizend) niet verplicht op cursus te gaan. Tweederde van hen is vrouw. ‘Onder de groep die overblijft, zitten veel analfabeten die nog nooit een school van binnen hebben gezien en moeilijker zijn binnen te halen. Er zitten ook veel vrouwen bij die van hun partner of omgeving niet mogen gaan’, aldus Larbi Edriouch, hoofd inburgering van de gemeente Utrecht.

Utrecht probeert onder meer in de Vogelaarwijken ook de groep moeilijk bereikbare vrouwen binnen te halen. Daarbij gaan ‘proppers’ de straat op om mensen te bereiken. Ook zijn er speciale trajecten voor analfabeten met instructies in de eigen taal. ‘Maar we kunnen mensen niet uit hun huizen halen.’

Amsterdam werft deze groep onder meer met huisbezoeken en met flyeren op markten. Rotterdam zet zogeheten ambassadrices in, die al op cursus zijn geweest om de groep moeilijk bereikbare vrouwen te werven. Er zijn laagdrempelige cursussen in de buurt, met kinderopvang.

Volgens Michel Kanters, hoofd dienst maatschappelijke ontwikkeling van Amsterdam, is het lastig dat de grootste groep die een inburgeringscursus nodig heeft, hiertoe niet is verplicht. ‘Ze kunnen rustig zeggen, als je ze hebt aangeschreven: ik kom niet. Het is dus geen onwil van de gemeente, de vrijwilligheid is ingewikkeld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden