Geen ijsbeer, geld terug

Wat de olifant is voor safari's in Afrika, is de ijsbeer voor het pooltoerisme. Je kunt in de noordse kou nog zo veel walrussen, baardrobben, stormvogels en franjepoten spotten, zonder een ijsbeer is de reis niet compleet. Daarom geeft Inezia Tours haar klanten deze zomer een ijsbeergarantie op reizen naar Spitsbergen. Wie geen ijsbeer heeft gezien tijdens de arctische cruise van acht dagen, krijgt het volledige bedrag (vanaf 2.650 euro per persoon) terug. De beer moet minstens vijf minuten met het blote oog waarneembaar zijn.


Behoorlijk ondernemersrisico, lijkt ons. Valt mee, zegt Pieter van der Luit, eigenaar van Inezia. 'Normaal is er een kans van dik 90 procent dat we een beer zien. Tijdens de ijsbeercruise gaan we gericht op zoek. We passen de route aan en besteden minder tijd aan andere hoogtepunten, zoals vogels, walrussen en Smeerenburg, de restanten van het voormalige Nederlandse walvisvaardersdorp.' Van der Luit denkt de kans op ijsberen hiermee te verhogen tot bijna 100 procent. 'Een berekend risico.'


Collega-touroperators deden de garantie van Inezia daarom af als 'gemakkelijk'. 'Maar zelf doen ze het toch maar niet', reageert Van der Luit.


De klimaatverandering werkt in het voordeel van de reisorganisatie. Door het smelten van de ijskappen wordt het leefgebied van ijsberen kleiner, waardoor ze eenvoudiger zijn op te sporen. In de jaren negentig gaf een touroperator uit Saoedi-Arabië zijn klanten in de zomer een gratis paraplu en een regengarantie voor onder meer Nederland. De touroperator is er al lang mee opgehouden.


Nell Westerlaken


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden