Update

Geen identiteitskaart zonder vingerafdrukken

Een man uit Utrecht die weigert vingerafdrukken af te staan bij de aanvraag van een identiteitskaart, heeft ongelijk gekregen van de rechtbank. De voorzieningenrechter in Utrecht oordeelt dat de wet geen mogelijkheden biedt om een uitzondering voor de man te maken.

ANP
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

De betrokkene had een kort geding tegen de gemeente aangespannen waarin hij een identiteitsbewijs eist zonder vingerafdrukken te hoeven afstaan. De man stelt dat het opslaan van zijn vingerafdrukken een ongeoorloofde inbreuk op zijn privacy is. Hij vreest dat opsporingsdiensten de afdrukken zullen gebruiken en Nederland zodoende een politiestaat wordt, vermeldt het vonnis dat gisteren werd gepubliceerd.

Lastig parket
Zijn gewetensbezwaren hebben de man in een lastig parket gebracht, blijkt uit het vonnis. Zijn oude identiteitsbewijs is verlopen, waardoor hij zich niet op straat kan legitimeren. Een groter probleem dan de boete die hij daarmee riskeert, is dat zijn bank dreigt zijn rekening op te heffen als hij niet op korte termijn een legitimatiebewijs toont.

Verder speelt nog een erfeniskwestie rond de nalatenschap van zijn overleden vader, die zonder identiteitsbewijs niet kan worden afgehandeld. De man heeft ook geen rijbewijs dat eventueel als persoonsbewijs zou kunnen dienen.

Europese wetgeving
Europese wetgeving vereist de opslag van vingerafdrukken in de chip van paspoorten en andere reisdocumenten. Gemeenten moeten de afdrukken vervolgens opslaan, zodat mensen die een nieuw paspoort aanvragen herkend kunnen worden.

Die praktijk gaat veranderen. Onder druk van de Tweede Kamer zegde minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) onlangs toe dat de opslag van vingerafdrukken eind juli stopgezet zal worden, nadat grote twijfels waren gerezen over de betrouwbaarheid van de technologie die de afdrukken moet herkennen. De apparatuur blijkt er te vaak naast te zitten. Donner werkt ook aan een wetswijziging.

'Angst onterecht'
Volgens de voorzieningenrechter is de angst van de man voor misbruik onterecht, omdat veiligheidsdiensten de gegevens helemaal niet mogen gebruiken. Bovendien zullen de vingerafdrukken alleen nog op de kaart zelf opgeslagen worden. Miljoenen afdrukken die eerder zijn opgeslagen, worden volgens Donner verwijderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden