'Geen idee waarom ik Lusanne heb ontvoerd'

Simon S. heeft de 11-jarige Lusanne van der Gun uit het Friese Oldeberkoop tijdens haar ontvoering in augustus gedrogeerd met kalmeringstabletten....

Op de vraag waarom hij het meisje überhaupt heeft ontvoerd, antwoordt hij: 'Ik kan het bij God niet zeggen.'

Tegen de 64-jarige S. is donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden acht jaar gevangenisstraf geëist. Het Pieter Baan Centrum oordeelde S. verminderd toerekeningsvatbaar, maar officier van justitie Ten Kate nam die conclusie niet over. Advocaat Van der Goot pleitte namens S. voor een mildere straf, onder meer omdat S. geen strafblad heeft en berouw heeft getoond.

S. gijzelde Lusanne op 25 augustus terwijl ze onderweg was naar school. Later die dag eiste hij twee ton losgeld. Op 27 augustus zette hij haar af bij het Campanile Hotel in Venlo, zonder geld te hebben ontvangen. Op 5 september werd S. aangehouden in de woning van zijn vriendin in het Friese Ryptsjerk .

Twee keer kwam gisteren naar voren dat de politie van Groningen niets heeft gedaan met een melding van een inwoonster uit het Groningse Mussel, die achteraf de gouden tip bleek te zijn. 'Heel jammer dat het zo gelopen is', aldus rechtbankvoorzitter Dölle. De vrouw had S. met Lusanne gezien en gaf nog tijdens de ontvoering het kenteken van zijn auto door.

S., een keurige heer in pak, hield gisteren vol dat hij niet wist wat hem had bezield. Zijn plan had hij uitgebroed terwijl hij herstellende was van een viervoudige bypassoperatie en daarbij depressief was geraakt. Het geld dat hij verdiende als alternatief genezer stelde nauwelijks nog iets voor. Zijn vriendin dreigde deels uit de WAO te worden gezet. Met het losgeld wilde hij haar een goede oude dag bezorgen, verklaarde S. huilend.

Hij baseerde zich op wat hij in films had gezien. In Oldeberkoop ontdekte S. de kaasboerderij van de familie Van der Gun en hij dacht dat hier rijke mensen moesten wonen. Eenmaal eerder sprak hij Lusanne aan, maar toen kon hij een ontvoering niet over zijn hart verkrijgen. De tweede keer zette hij door: 'In mij zei een stem: je moet, je moet.'

Al na anderhalf uur zag S. naar eigen zeggen in dat de ontvoering niets zou worden. Hij was met Lusanne aan de praat geraakt: 'Het kind was zo lief.' Hij schrok ook van de massale media-aandacht: 'In films zie je dat nooit.'

Toch hield hij het meisje drie dagen vast en bracht haar naar Limburg en Duitsland. Dölle vroeg waarom S. zijn slachtoffer niet eerder had vrijgelaten. 'Ik was bang dat ze me zouden pakken', antwoordde S. Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt S. aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis, met een verhoogde krenkbaarheid en een grote behoefte aan waardering en aandacht.

Nadat S. doorhad dat hij zijn losgeld niet zou krijgen, probeerde hij het tipgeld van 25 duizend euro binnen te slepen, dat een particulier had uitgeloofd. Het was voor officier Ten Kate een van de redenen om aan te nemen dat S. precies wist wat hij deed. Uitspraak over twee weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden