Update

'Geen hoop meer voor honderden in Turkse mijn'

Het dodental als gevolg van de mijnexplosie in Turkije is opgelopen tot zeker 238. Dit zei premier Recep Tayyip Erdogan vandaag tijdens een bezoek aan de rampplek. Het dodental kan nog veel hoger oplopen: er zijn waarschijnlijk nog 120 mijnwerkers ingesloten. Bijna 160 mijnwerkers zijn gered. 80 van hen zijn gewond geraakt.

Redactie
Een geredde kompel gisteravond met zijn vader (R). Beeld afp
Een geredde kompel gisteravond met zijn vader (R).Beeld afp

Onder de grond zouden nog steeds branden woeden. Reddingswerkers proberen zuurstof de gangen in te pompen om de mensen die door het vuur zijn ingesloten in leven te houden. Volgens de Turkse minister van Energie Taner Yildiz zijn veel mensen overleden door koolmonoxidevergiftiging.

Dodelijkste mijnramp ooit
Vanmorgen konden nog zeker zes mensen levend uit de mijngangen worden gehaald, maar volgens Yildiz vervliegt de hoop op het vinden van meer overlevenden snel. Volgens de minister is het waarschijnlijk de dodelijkste mijnramp in de geschiedenis van Turkije. De Turkse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Op het moment van de explosie vond ondergronds een wisseling van de wacht plaats. Daardoor bevonden zich op dat moment veel meer mensen in de mijn dan normaal.

Kompels uit nabijgelegen mijnen helpen bij de reddingsoperatie. Een 30-jarige man snelde naar de mijn om naar zijn broer te zoeken. Hij wist naar eigen zeggen 150 meter af te dalen voordat hij vanwege de aanwezige gassen rechtsomkeert moest maken. Volgens de man is het te laat voor de mensen die nog onder de grond zitten. 'Het is hopeloos', zegt hij.

Koelhuis
De lichamen gaan naar een koelhuis dat als geïmproviseerd lijkenhuis is ingericht. Het ziekenhuis kan de toestroom niet meer aan. Duizenden familieleden van de getroffen kompels en collega-mijnwerkers hebben zich bij het hospitaal verzameld. Psychiaters en psychologen worden opgetrommeld om nabestaanden bij te staan. De toegang tot het mijncomplex is afgesloten door paramilitaire politie om familie op afstand van de reddingswerkzaamheden te houden.

Reddingswerkers helpen een man bij de mijn nabij Soma. Beeld epa
Reddingswerkers helpen een man bij de mijn nabij Soma.Beeld epa

Het ongeluk gebeurde op twee kilometer diepte. Elektrisch falen wordt genoemd als oorzaak van de ramp. Volgens het ministerie van Arbeid is het complex in maart dit jaar nog geïnspecteerd en kwamen er geen onregelmatigheden aan het licht.

Woedende studenten
In de hoofdstad Ankara zijn vandaag zo'n 800 studenten de straat opgegaan om hun woede te uiten over de mjinramp. De politie is met traangas en het waterkanon in actie gekomen tegen betogers.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gaf na het ongeluk een toespraak op de televisie. 'Hopelijk krijgen we snel duidelijker en meer geruststellend nieuws in de komende uren', liet hij weten. Vlaggen hangen vandaag halfstok in Turkije. Erdogan annuleerde een gepland bezoek aan Albanië en besloot in plaats daarvan naar Soma te reizen, waar de ramp plaatsvond. President Abdullah Gül drong aan op een grotere mobilisatie voor de reddingsoperatie.

Koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte hebben Turkije gecondoleerd. 'Hun gedachten gaan uit naar de familieleden en vrienden van de slachtoffers en naar de vele mijnwerkers die nog steeds vastzitten onder de grond', meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De koning en de premier hebben brieven gestuurd aan de president en premier van Turkije.

Turkije is in het verleden al herhaaldelijk getroffen door mijnongelukken. De ergste tot nu toe was in 1992 toen 263 mijnwerkers omkwamen door een gasexplosie in de provincie Zonguldak. In mei 2010 vonden in dezelfde provincie 30 kompels de dood, eveneens door een gasexplosie.

Nabestaanden van de mijnwerkers gisteravond. Beeld afp
Nabestaanden van de mijnwerkers gisteravond.Beeld afp
Nabestaanden van de mijnwerkers in Soma. Beeld reuters
Nabestaanden van de mijnwerkers in Soma.Beeld reuters
Op het moment van de explosie bevonden zich 787 mensen in de mijn. Beeld ap
Op het moment van de explosie bevonden zich 787 mensen in de mijn.Beeld ap
Het ziekenhuis in de omgeving kan de toestroom slachtoffers niet meer aan. Beeld getty
Het ziekenhuis in de omgeving kan de toestroom slachtoffers niet meer aan.Beeld getty
Rook boven Soma. Beeld epa
Rook boven Soma.Beeld epa
Een gewonde mijnwerker wordt op een brancard naar het ziekenhuis gebracht. Beeld getty
Een gewonde mijnwerker wordt op een brancard naar het ziekenhuis gebracht.Beeld getty
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden