Geen hoger beroep in zaak-Donnie Rog

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER WIL THIJSSEN

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie vindt dat het een te lage straf heeft geëist tegen de Bulgaar die vorig jaar de 13-jarige Donnie Rog heeft doodgereden in Den Haag. Het OM maakte donderdag bekend daarom niet tegen het hogere vonnis van de rechtbank in beroep te gaan. 'Bij nader inzien had het foute verkeersgedrag van de verdachte voor en na het ongeval zwaarder moeten meewegen in de strafeis', aldus een woordvoerder.

De rechtszaak veroorzaakte veel commotie. De Bulgaar bleek zowel voor als na het dodelijk ongeluk veel verkeersovertredingen te hebben begaan, waarvoor hij is beboet. Daarmee zou hem roekeloosheid kunnen worden verweten.

In de zittingszaal vielen toehoorders, onder wie de vader van het slachtoffer, de verdachte aan toen er geen celstraf werd geëist.

De officier van justitie vorderde een werkstraf, een voorwaardelijke celstraf van vier jaar en drie jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank veroordeelde de chauffeur twee weken geleden tot een celstraf van negen maanden waarvan twee voorwaardelijk met een proeftijd van zes jaar en een rijverbod van vier jaar. Zelden straft een rechter zo veel strenger dan de eis van het OM.

Verkeersongevallen zijn voor officieren en rechters een lastig dossier omdat veel omstandigheden een rol spelen, zoals snelheid, weersomstandigheden, overzichtelijkheid van de verkeerssituatie en de mate van verwijtbaarheid. Nabestaanden verwijten rechters in verkeerszaken vaak dat er sprake is van willekeur.

Fatale verkeersongevallen zijn te onderscheiden in vijf categorieën, variërend van onverwijtbaar gedrag tot doodslag als gevolg van opzet. Bij de beoordeling gebruiken rechters en officieren drie categorieën van schuld: licht, middelzwaar en zwaar.

Het OM ging in de zaak-Donnie Rog uit van de lichtste categorie en eiste de maximale werkstraf van 240 uur vanwege de jeugdige leeftijd van de Bulgaar (21 jaar). Ook speelde mee dat hij niet eerder voor het veroorzaken van een ongeluk was veroordeeld.

'Bij nader inzien had de eis in deze zaak moeten resulteren in een onvoorwaardelijke gevangenisstraf', aldus de woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden