Geen hockeycultuur

Oud-hockeyer Wiert Doyer (46) is bij de Spelen directeur van het olympische hockeytoernooi. 'De Grieken wisten niet eens wat een strafbal was.'..

Rob Misset

Dit is het enige evenement bij de Spelen, waar Griekenland niet aan mee heeft gedaan. Het was een terechte beslissing van de hockeyfederatie FIH om de Grieken niet tot het olympische toernooi toe te laten, want ze zouden elke wedstrijd met dubbele cijfers hebben verloren. Ik heb de Griekse hockeyers vorig jaar nog aan het werk gezien en ze waren echt veel te zwak.

De Griekse honkbalploeg heeft zich weten te versterken met Griekse Amerikanen, waardoor ze zich nog redelijk staande hebben kunnen houden. De Griekse hockeybond heeft hetzelfde geprobeerd, maar de buitenlandse Grieken waren al te oud en kwamen kwaliteit tekort. Door de hitte heeft het toernooi in Athene het uiterste gevergd van de fitheid van de spelers. Zelfs de toplanden zaten er in de finalewedstrijden doorheen.

Zolang de Grieken geen fatsoenlijke structuur voor een clubcompetitie opbouwen, vrees ik dat het hockey hier geen status zal krijgen. Ik vraag me ook af of het olympische toernooi een impuls is geweest. Griekse toeschouwers heb ik niet gezien. Toch heeft de Griekse bond toegezegd dat ze het stadion in Helliniko niet zal afbreken. Dat moet ik nog zien.

Het was dan ook een probleem om een hockeytoernooi te organiseren in een land zonder hockeycultuur. De AustraliWarren Nathan, die het hockeycomplex in Sydney ontwierp, heeft twee jaar in Athene gewoond om de bouw van het hockeystadion te begeleiden. Enkele maanden voor de Spelen hebben we hier een testtoernooi gehouden om de medewerkers te instrueren.

Van een strafbal of een strafcorner hadden de Grieken nog nooit gehoord.

Mijn voornaamste taak bij dit toernooi was het aanwijzen van de arbiters, samen met Peter von Reth, die in de scheidsrechterscommissie van de FIH zit. Ja, ook bij wedstrijden van Nederland. Maar als ik de schijn van partijdigheid had gewekt, zou ik geen toernooi-directeur meer zijn.

Je kunt kritiek hebben op de vrouwelijke arbiters bij de halve finale tussen Nederland en ArgentiniMaar ook in het scheidsrechterskorps lopen niet alleen Teun de Nooijers rond. De Indiase officials waren nogal opgewonden over de winnende treffer van Nieuw-Zeeland in de laatste seconde van hun groepsduel. Maar ik kan als directeur geen arbitrale beslissing terugdraaien.

Verder is het toernooi geruisloos verlopen, ook toen Pakistan op veld twee tegen India moest spelen. Toen hebben we wel extra bewaking ingezet voor het geval het iets te heet zou worden op de tribunes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden