Geen greep op dierenrechtenactivisten

Politie en justitie zijn er tot dusver niet in geslaagd groepen gewelddadige dierenrechtenactivisten aan te pakken. Deze wereld is zo gesloten dat het niet lukt genoeg bewijs te verzamelen om personen te vervolgen wegens deelname aan een criminele organisatie, aldus een zegsman van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie....

Sinds juli 2004 is de aanpak van radicaal dierenrechtenactivisme een speerpunt van de nationale recherche onder leiding van het Landelijk Parket. Justitie hoopte meer zicht te krijgen op de georganiseerde verbanden tussen verschillende incidenten als brandstichting en bedreiging. ‘Maar dit heeft niet tot resultaten geleid’, zegt de woordvoerder.

De AIVD meent dat zo’n georganiseerd verband wel bestaat. De inlichtingendienst spreekt in haar jaarverslag over 2007 van een ‘vaste kern van enige tientallen activisten’, die zou voortkomen uit Respect voor Dieren (RvD) – het ‘symbool van het radicale dierenrechtenactivisme in Nederland’ – en de splintergroepering Anti Dierenproeven Coalitie (ADC). Die clubs zouden nauw samenwerken met het Britse Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC), dat zakenrelaties van het Britse proefdiercentrum Huntingdon Life Sciences (HLS) probeert te intimideren met – legale – demonstraties en geweld. Volgens SHAC sterft elke drie minuten een proefdier in het centrum.

Dankzij het stringent aanpakken van SHAC in Groot-Brittannië hebben veel acties zich volgens de AIVD naar het Europese contingent verplaatst. Daarbij zou de RvD een coördinerende rol spelen. In 2007 kregen verschillende zakencontacten van HLS in Nederland te maken met vernielingen en ‘huisbezoeken’. Onlangs werden in Hilversum twee auto’s in brand gestoken van een oud-bestuurder van Euronext dat HLS-aandelen verhandelt.

Radicale activisten hebben niet geheel ‘vrij spel’, zegt de justitiewoordvoerder. Tussen 2004 en mei 2007 zijn vijftien aanhoudingen verricht in verband met dierenrechtenactivisme, die soms leidden tot geldboetes, taak- of celstraffen. ‘Maar dat was klein grut. Er is geen bewijs voor het grote geheel erachter.’

Dat ligt volgens hem niet aan een gebrek aan bevoegdheden. Het zegt wel iets over de professionaliteit van de activisten: ‘Ze laten geen buitenstaanders toe en bespreken hun zaken niet over de telefoon, waardoor aftappen door de politie niets oplevert.’

Justitie is er geen voorstander van dierenrechtenactivisme te bestempelen als terrorisme, zoals enkele parlementariërs bepleiten. Deze activisten hebben niet tot doel de bevolking angst aan te jagen of de maatschappij te ontwrichten, aldus een brief aan de Tweede Kamer van vorig jaar juni.

Begin dit jaar besloot de gemeente Venray na acties en intimidaties te stoppen met de ontwikkeling van een biotechnologisch bedrijventerrein. Naar aanleiding daarvan zei minister Hirsch Ballin van Justitie dat hij mogelijkheden zou bekijken voor een hogere strafmaat voor radicale activisten. Een meerderheid van de Kamer vindt dat voor hen gebiedsverboden moeten worden ingesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden