Geen 'Giro 555' voor Japan

AMSTERDAM - De SHO gaat gironummer 555 niet openstellen voor de slachtoffers van de aardbeving in Japan. Japan heeft niet om hulp gevraagd en zal dat ook de komende dagen niet doen. De Nederlandse hulporganisaties hebben op hun beurt niks in Japan te zoeken.

Telefoonpanel bij de grote live-actie van Giro 555 voor Pakistan, vorig jaar. © anp

Het schort vermoedelijk niet aan de bereidheid van de individuele Nederlander om ook in dit geval gul de portemonnee te trekken. De omvang van de ramp is er naar. De aandacht ervoor is bovendien groot, niet op de laatste plaats door de vele beelden die via alle media de Nederlander bereiken. Dat zijn belangrijke criteria voor de SHO om een nationale inzamelingsactie van de grond te tillen.

Goed georganiseerd
De actie zou er ook zijn gekomen als Japan een arm ontwikkelingsland was geweest. Maar behalve uiterst welvarend is Japan een goed georganiseerd en geoutilleerd land, waar de regering zelf de hulp organiseert en waar niemand zit te wachten op projecten van Europese hulporganisaties. Japan heeft zelf duizenden vrijwilligers op de been gebracht. Hulpgoederen zijn er voldoende in voorraad en geld is evenmin een probleem. De Japans regering heeft 15 miljard euro voor de ramp uitgetrokken, een veelvoud van de opbrengst van een gemiddelde SHO-actie.

Het ontbreekt Japan op dit moment aan de nodige logistiek en dat is iets wat buitenlandse hulporganisaties met geen mogelijkheid beter kunnen. Mocht Japan hulp vragen, dan zal dat verzoek gericht zijn aan regeringen van bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Australië of aan de Verenigde Naties.

Vinger aan de pols
De Nederlandse hulporganisaties op hun beurt hebben in Japan niks te zoeken. Ze houden een vinger aan de pols, maar vooral om te zien hoe het Japanse organisaties van het Rode Kruis of Artsen Zonder Grenzen vergaat. Ongevraagd beginnen de Nederlanders niets. Maar zelfs al zou er een verzoek komen, dan nog kunnen ze in Japan slecht uit de voeten omdat ze niet zouden weten waar het geld naartoe te brengen. Het SHO-geld gaat nooit naar de overheid, maar naar lokale organisaties vooral via ontwikkelingsorganisaties.

De SHO zelf is geen hulpverlener maar een verwerver van geld. In 1989 besloot een aantal hulporganisaties naar aanleiding van rampen in Afrika voortaan samen inzamelingsacties te voeren. Dat gebeurde mede op initiatief van de NOS, die via spotjes en avondvullende tv-uitzendingen de kijkers oproept geld te geven. Vanaf dat moment is er 34 keer een nationale actie gevoerd.

Projecten en acties
De opbrengst wordt verdeeld over de bij de SHO aangesloten organisaties. Het zijn er tien op dit moment: Oxfam Novib, Cordaid, Rode Kruis, ICCO, Save the Children, Stichting Vluchteling, Tear, Terre des Hommes, Unicef en World Vison. Zij besteden het geld aan projecten en acties, veelal na verzoeken van lokale zusterorganisaties in het getroffen land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden