Geen- gezeur- rood van Valencia: gromt een beetje, maar bijt niet

Onno Kleyn drinkt een Monastrell Cabernet Sauvignon.

Ooit was de Hema het publiek-geheime wijnadres van de liefhebber. 'Weet je waar je je wijn moet kopen...?' In een grijs verleden heb ik samen met de toenmalige inkoper nog een boekje gemaakt over de wijnen van Zuidwest-Frankrijk, met spannende namen als Irouléguy en Jurançon, streken waarvan je de flessen vandaag de dag nog altijd nauwelijks kunt krijgen. Maar de laatste jaren viel Hema niet speciaal op bij mijn proeverijen. Die inkoper is allang weg en een elke paar jaar wisselende reeks collega's volgde hem op, met net zulke wisselende ideeën. Maar onlangs belandde een heuse aanrader op mijn aanrecht. Die kwam dan ook van het halve wijnwonderkind Neleman, die Nederland aan de biologische wijn hielp en nu zijn eigen wijnen produceert in Oost-Spanje. Een donkerfruitende rode proefde ik, van monastrell en cabernet sauvignon, oprecht, hees fluisterend van zwarte kersen, een schor streepje tannine om hem op het recht pad te houden, stoer op een bescheiden manier. Halfuurtje koelkast en hij temt zelfs de barbecuehappen die te veel knoflook en chili meekregen. Geengezeurrood van Valencia, gromt een beetje, maar bijt niet.

Hema Neleman Monastrell Cabernet Sauvignon 2016

Valencia Hema, €5 (tijdelijk, normaal €6)

Prijs/kwaliteit: 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden