Geen gezamenlijk standpunt EU over Kosovo

De 27 lidstaten van de Europese Unie beslissen zelf en elk voor zich of ze de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen....

ANP

De ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië hebben maandag al aangekondigd Kosovo te zullen erkennen. Maar sommige EU-landen, zoals Spanje en Griekenland, zijn gekant tegen onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie.

De EU-landen beoordelen de onafhankelijkheid op basis van hun eigen nationale recht en op basis van het internationaal recht, aldus de Sloveense minister van Buitenlandse Zaken, Dimitrij Rupel. Slovenië is dit half jaar voorzitter van de EU.

De EU als unie van 27 landen kan de onafhankelijkheid van geen enkel land erkennen, zei Rupel. ‘Dit is in handen van de lidstaten. Sommigen doen het vandaag, sommigen morgen, in de komende dagen of weken en sommigen erkennen niet. Dit is niet iets waar de EU over kan beslissen.’

Nederland hoort bij de landen die naar verwachting in de komende periode wel zullen erkennen. Dat kan overigens niet eerder dan 29 februari als de Nederlandse Rijksministerraad voor het eerst weer bijeen is.

De EU en de Wereldbank houden in juni een donorconferentie voor Kosovo. De EU heeft de komende jaren meer dan 1 miljard euro beschikbaar voor Kosovo, zo zei eurocommissaris Olli Rehn (uitbreiding) maandag.

De EU-ministers keurden verder in hun verklaring de vernielingen van ambassades in Belgrado af. Onder meer de Sloveense ambassade was het doelwit van vandalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden