Geen gespreid bedje

Niet minder absurd dan die enorme batterij microfoons op het spreekgestoelte van de Iraakse minister Sahaf, is de kolossale wereldkaart die achter hem hangt....

Bij de persconferentie die Sahaf gisteren gaf, was de hoek van de camera zodanig, dat hij pal voor Noord-Amerika stond. Hij had zich zo maar kunnen omdraaien om met een stok de opmars van de Iraakse troepen van New York naar Washington aan te geven. De voorhoede van de Medina-divisie is al de Delaware River overgetrokken! Luchtlandingstroepen hebben een westelijk front geopend bij Chicago!

Maar de minister had het al druk genoeg met het ontkennen van de door de Amerikanen gemelde vorderingen. De geallieerde legers staan nog op minstens honderd mijl van Bagdad, bezwoer hij. 'Ze bewegen als een slang door de woestijn. Ze hebben geen enkele stad in handen.'

Beelden van het slagveld suggereerden dat de toestand voor de Iraakse machthebbers toch echt wat penibeler is. Maar je weet het nooit zeker. De journalisten die met de geallieerde troepen meereizen, mogen niets zeggen wat hun geografische positie verraadt.

Mede om die reden heeft NOS Journaal-verslaggever Wouter Kurpershoek, die in het zuiden een plaatsje bij de selecte groep van embedded reporters had weten te bemachtigen, zich weer laten 'ontbedden'. Hij vond het (Britse) toezicht te strak en had er bij nader inzien moeite mee dat zo veel andere journalisten geen aanspraak konden maken op de nodige faciliteiten. De beperkingen lijken me inderdaad een doorslaggevend bezwaar: als Nederlandse verslaggever kun je dan weinig toevoegen aan de beelden en verhalen die het thuisfront al krijgt aangeleverd.

Intussen slaagde Kurpershoek er gisteren toch in om op eigen houtje een nuttige impressie te maken en, nog belangrijker, door te seinen naar Hilversum. Maar het is de vraag of dezelfde sluipwegen de komende dagen begaanbaar blijven - en veilig.

Over die veiligheid ging de discussie in B & W. Journaal-verslaggever Gerri Eickhof zit sinds twee dagen weer in Bagdad. Hoofdredacteur Hans Laroes sprak van een 'aanvaardbaar risico'. Harm Taselaar, zijn tegenvoeter bij RTL Nieuws, was het daarmee oneens. Vooral vanwege de gevaarlijke reis van Amman naar Bagdad had hij besloten om correspondent Conny Mus niet te laten afreizen.

Goede raad is in dit geval extra duur. Maar omdat ik de weg Amman-Bagdad ken van een vroegere (minder omvattende) oorlog, ben ik geneigd om Taselaar gelijk te geven. Eickhofs onbeschermde reis was waaghalzerij. En hoe komt hij weer weg als het moet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden