'Geen geld voor opslag van CO2 bij Rotterdam'
Nederland krijgt niet de gevraagde 330 miljoen euro subsidie, blijkt uit een concept-juryrapport van de EU.
AMSTERDAM - Nederland dreigt een Europese subsidie van 330 miljoen euro mis te lopen voor de afvang en opslag van CO2 bij Rotterdam. Het zou in korte tijd de tweede bom zijn onder een van de belangrijkste proefprojecten voor CO2-opslag in Europa.
Volgens een nog niet geopenbaard stuk van de Europese Commissie heeft het Nederlandse project, de opvang van CO2 bij waterstofproductie in een fabriek van Air Liquide, zich niet gekwalificeerd voor de aangevraagde subsidie. Het project staat niet op de lijst winnaars in een concept-juryrapport waarmee de Europese Commissie 1,5 miljard euro aan klimaatsubsidies wil verdelen.
De afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture and Storage, kortweg CCS) speelt een prominente rol in de Nederlandse en Europese plannen om in 2050 zeker 80 procent minder broeikasgas uit te stoten.
Nederland zette na het schrappen van CO2-opslagplannen bij Barendrecht en in Noord-Nederland in op opslag in de zeebodem. Als eerste zou het CO2 afkomstig van twee nieuwe kolencentrales op de Maasvlakte naar een oud gasveld in de Noordzee worden gebracht. Daarnaast zou ook CO2 worden afgevangen dat vrijkomt bij de productie van waterstof in de Rotterdamse fabriek van Air Liquide.
Het eerste project liep vorige week averij op. De uitbaters van de twee centrales, Eon en GDF Suez, willen zo'n honderd miljoen euro meer dan de 330 miljoen subsidie (crisisgeld uit Brussel en Den Haag) die zij al ontvangen. Zij hebben de plannen daarom in de ijskast gezet.
Het tweede project, Green Hydrogen gedoopt, is twee jaar geleden door minister Verhagen van Economische Zaken in Brussel voorgedragen voor een subsidie van maximaal 337 miljoen euro uit de zogeheten NER300-pot: geld dat Europa verdient aan de verkoop van 300 miljoen euro aan emissierechten. In de pot zit in totaal 1,5- tot 2 miljard euro.
Een voorwaarde is dat de projecten in het thuisland voldoende gesteund worden. Verhagen heeft vorig jaar een co-financiering van 90 miljoen euro toegezegd, en in oktober een brief met uitleg naar Brussel gestuurd. Volgens Brusselse waarnemers is dat niet genoeg geweest. 'Nederland heeft niet duidelijk gemaakt dat dit project voor hen belangrijk is', zegt Paal Frisvold van de Noorse milieuorganisatie Bellona, een belangrijke lobbyclub voor CO2-opslag. 'Ik maak me grote zorgen over de toekomst van CCS.'
Volgens directeur Jaap Hoogcarspel van Air Liquide zijn die zorgen voorbarig. 'Ik voel me volop gesteund door Economische Zaken. Ik ga niet op geruchten reageren. Ik wacht de formele uitslag uit Brussel af.'
Op de Brusselse conceptlijst staat één winnaar van de CCS-miljoenen: de opslag van CO2 bij de hoogovens van Florange, in Frankrijk. Die hoogovens liggen al anderhalf jaar stil, en daar komt waarschijnlijk geen verandering in, bleek vorige week na overleg tussen eigenaar ArcelorMittal en president Hollande.
Daarmee is het de vraag of er op korte termijn ergens in Europa een CCS-proefproject van start gaat. In Rotterdam staat een kleine demonstratie-installatie, die een klein beetje CO2 uit de rookgassen haalt van de Eon-centrale. Maar dat CO2 gaat vervolgens weer gewoon de lucht in.
undefined