Geen geld meer voor gematigde islamclub

De subsidie voor de stuurgroep Islam en Burgerschap wordt niet verlengd. De organisatie is in 1998 door het ministerie van Justitie in het leven geroepen om de dialoog tussen moslims en andere groepen in de samenleving op gang te brengen ....

Islam en Burgerschap, dat onderdak had gevonden bij de Nederlandse Gezinsraad aan de Haagse Lange Voorhout, moet per 1 april het pand verlaten. Donderdag komt de organisatie voor een crisisberaad bijeen. Islam en Burgerschap vraagt 250 duizend euro subsidie per jaar.

Directeur Mohamed Sini noemt het zorgelijk dat 'de organisatie juist nu naar het graf wordt gedragen'. Sini: 'Met de oorlog tegen Irak lopen de spanningen tussen diverse bevolkingsgroepen steeds verder op. Alles wat we de afgelopen jaren moeizaam hebben opgebouwd, wordt de nek omgedraaid. Expertise en een uitgebreid netwerk van relaties gaan verloren.'

Sini wijst erop dat zijn organisatie vanaf het begin 'actief burgerschap' centraal heeft gesteld. Het voornaamste doel was het normen- en waardendebat over de invulling van het begrip burgerschap binnen de moslimgemeenschap te stimuleren.

'We hebben consequent gewezen op het evenwicht tussen rechten en plichten. Dus als rechten worden geclaimd, mag bijvoorbeeld ook worden verwacht dat moslims vrijwilligerswerk doen. Niet alleen voor de eigen gemeenschap, maar voor de gehele samenleving.'

Sini zegt dat zijn organisatie het taboe niet schuwde. Homoseksualiteit werd bespreekbaar gemaakt, de rechten van de vrouw op de agenda gezet, de dialoog werd gezocht met christenen en joden. Zo was Islam en Burgerschap, samen met de Raad van Kerken, initiator van de interlevensbeschouwelijke bijeenkomst eind februari over Irak in de Mozes en Aaronkerk. Op 25 maart is er weer zo'n dag gepland.

Veel jonge Marokkanen zien een oorlog tegen Irak als een kruistocht tegen de islam. Islam en Burgerschap wilde, in onderlinge verbondenheid met christenen, joden en humanisten, duidelijk maken dat het geen oorlog tussen religies betreft, maar een conflict is tussen staten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden