Geen geboren moeders

Tijd voor een onthulling: Ivo moet Binti bevruchten. Daarvoor is hij deze zomer speciaal van Tenerife, waar hij sinds 1992 verbleef, naar Amsterdam gehaald....

Het is lang geleden dat in Artis een gorilla werd geboren. Op 9 november 1996 om precies te zijn. Toen kwam het derde jong van Dafina ter wereld, een vrouwtje, dat na een halfjaar naar een gorillacrèche in de dierentuin van Stuttgart is overgebracht.

Cindy heeft ook drie keer een baby gekregen. Maar om te zeggen dat zij en Dafina geboren moeders zijn: nou nee.

Cindy's kinderen zijn alledrie overleden. De eerste vlak voor de geboorte, de vrucht werd voortijdig afgedreven. Daarna kreeg ze twee jongen, die ze niet wist te voeden. Ze stopte de aapjes in haar hals, in plaats van aan haar borst. 's Nachts lukte het de baby's vermoedelijk wel iets te drinken, wat de verzorgers hoop gaf. Ze keken het zo lang mogelijk aan. Maar het werkte niet, de jongen zijn allebei aan uitdroging gestorven.

Dafina's nageslacht bleef wel in leven. Ze was erg jong toen ze haar eerste baby kreeg: 6 jaar. Dafina heeft zes dagen goed voor dat jong gezorgd, maar het moest uiteindelijk met de fles worden grootgebracht. Net als Bakira en Chuma, de twee dochters die ze daarna kreeg. Moeder Dafina verstootte haar kinderen.

In Artis is alle hoop nu gericht op Binti. Zij is op de Apenheul grootgebracht door haar ouders, en heeft dus gezien hoe je moet opvoeden. De verwachting is dat ze haar kennis straks gaat toepassen in de praktijk. Dat ze, in tegenstelling tot Dafina en Cindy, wel voor haar baby gaat zorgen.

Maar zover is het nog lang niet. Eerst moet het gaan klikken tussen Binti en Ivo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden