Geen Frans meer aan gemeenteloket Menen

Ambtenaren in het Vlaamse stadje Menen, vlakbij de Franse grens, mogen burgers alleen nog maar in het Nederlands te woord staan. In de praktijk schakelen ambtenaren over op het Frans om Walen of Fransen, die een minderheid in het stadje vormen, te helpen. Een doorn in het oog van de burgemeester van Menen, Martine Fournier.

Zij heeft het personeel op het stadhuis gesommeerd enkel en alleen Nederlands te spreken. Vanaf 1 januari gaan de strengere taalregels gelden. 'Op deze manier wordt respect afgedwongen voor het Nederlands', aldus Fournier.

Zo mag er nooit automatisch overgeschakeld worden naar een andere taal en moet er ook in probleemsituaties gewoon Nederlands worden gesproken. Pictogrammen of gebaren moeten eventueel duidelijkheid bieden mocht de burger in kwestie geen Nederlands verstaan. Bij hoge uitzondering mag er overgestapt worden op een andere taal.

Deze maatregelen kan de burgemeester invoeren door de Belgische taalwet. Daarin is geregeld dat er in Vlaanderen Nederlands wordt gesproken en dat in Wallonië Frans de voertaal is. Brussel is officieel tweetalig. In de randgemeenten van Brussel, die in Vlaanderen liggen, maar waar de bewoners voor het overgrote deel Franstalig zijn, mag ook Frans gesproken worden naast het Nederlands.

De regels reiken ver. Reclameboodschappen op de bussen van de Vlaamse busmaatschappij De Lijn mogen alleen in het Nederlands. En de nationale spoorwegen NMBS zijn verplicht de informatie in de treinen om te roepen in de taal van het landsdeel waar de trein zich op dat moment bevindt. Dat betekent voor de trein tussen Antwerpen en Charleroi, die ook door Brussel gaat, dat er eerst enkel in het Nederlands, vervolgens in beide landstalen, dan weer enkel in het Nederlands en daarna enkel nog in het Frans wordt omgeroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.