NIEUWSONTSLUITINGSWEG ZANDVOORT

Geen Formule 1, toch ruzie in Zandvoorts gemeentebestuur. ‘Waar gaat dit over?’

De autorace zelf kon vanwege de coronacrisis begin deze maand niet doorgaan. Het rumoer van het afgelopen jaar was verstomd, van tegenstanders van het evenement viel weinig meer te duchten. En toch is het Zandvoortse gemeentebestuur alsnog gestruikeld over het Formule 1-dossier.

Formule 1-coureur Max Verstappen op het vernieuwde circuit van Zandvoort waar de Grand Prix had moeten zijn verreden.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Formule 1-coureur Max Verstappen op het vernieuwde circuit van Zandvoort waar de Grand Prix had moeten zijn verreden.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Een ruzie met een meerderheid van de gemeenteraad over een nieuwe ontsluitingsweg voor het racecircuit is de afgelopen anderhalve week zo hoog opgelopen dat de drie wethouders Joop Berendsen (OPZ), Ellen Verheij (VVD) en Gert-Jan Bluijs (CDA) er de brui aan hebben gegeven.

Berendsen omdat hij het eens is met de raad, Verheij en Bluijs omdat alle vertrouwen in de samenwerking met de raad is verdwenen, zo stellen ze in een verklaring.

Soap

‘Waar gaat dit over?’, schampert VVD-fractieleider Martijn Hendriks. Hij is slecht te spreken over de raadsleden van OPZ, D66, PVV en GroenLinks, die volgens hem schuld dragen aan het uiteenvallen van het gemeentebestuur. Een dorpsruzie? ‘Een soort soap’, taxeert GroenLinks-fractievoorzitter Karim El Gebaly.

Naar goed Zandvoorts gebruik zoemt het in de badplaats (17 duizend inwoners) van de wilde geruchten over de achterliggende motieven van de ruzie, zegt El Gebaly. Wilden wethouders zich in de watten laten leggen door de circuitdirectie? Moesten raadsleden zo nodig een stoer spelletje spelen om duidelijk te maken dat de Formule 1 niet alles voor het zeggen heeft aldaar?

Nieuwe ontsluitingsweg

Dit zijn de feiten: Zandvoort subsidieerde de aanleg van een nieuwe (tweede) ontsluitingsweg van het racecircuit, een afslag van de Boulevard Barnaart langs camping en duinen. De vijf ton die ermee gemoeid zijn, maken deel uit van de ruim 4 miljoen euro die Zandvoort uittrok voor het binnenhalen van de Formule 1.

De ruzie draait om de voorwaarden waaronder de weg mocht worden aangelegd. OPZ, de grootste partij in Zandvoort, D66, PVV en GroenLinks zeggen dat de weg er alleen mocht komen als calamiteitenweg voor de Formule 1. Gebeurt er tijdens het massa-evenement iets, dan moeten hulpdiensten snel ter plekke kunnen zijn.

Maar in de afspraken met de circuitdirectie over de weg ging het gemeentebestuur veel verder. In de omgevingsvergunning is vastgelegd dat de weg vijftig dagen per jaar voor evenementen mag worden gebruikt. Daarvoor wil de meerderheid van de raad, tot ergernis van twee wethouders, alsnog een stokje steken.

Stikstofprobleem

Wat meespeelt zijn veiligheids- én milieuaspecten. De raad wil niet dat de weg vaak wordt opengesteld omdat er dan meer autoverkeer wordt aangetrokken. Dat verhoogt het stikstofprobleem in het kwetsbare duinengebied, is de redenering.

Ook de provincie Noord-Holland vindt dat de weg alleen moeten worden gebruikt voor calamiteiten tijdens de Formule 1. Meer gebruik zou de verkeersveiligheid in gevaar brengen, vindt de provincie, die de gemeente voor de rechter heeft gedaagd.

VVD-fractievoorzitter Martijn Hendriks vindt het allemaal maar onzin. ‘We praten in Zandvoort al sinds 2005 over een tweede ontsluitingsweg voor het circuit. Dankzij het binnenhalen van de Formule 1 kon het nu eindelijk.’

Lees ook:

Geen race, geen fans, geen feest in Zandvoort
In Zandvoort had zondag de Grand Prix moeten zijn verreden. Maar het beeld in het kustdorp werd gister bepaald door fietsers en niet door bolides, terwijl het perfect raceweer was geweest.

Hoe de Formule 1 Zandvoort weer in de armen sloot
De hoogste bazen van de Formule 1 kenden het circuit niet eens. Nederland geloofde er niet in. Toch had dit weekeinde in Zandvoort voor het eerst in 35 jaar een Grote Prijs verreden moeten worden. Tot Covid-19 het huzarenstukje verstoorde. Een terugblik op een ijzersterke lobby.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond twee keer VVD waar dat PVV had moeten zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden