Geen fiscaal voordeel voor minima

De huishoudens met een minimumloon krijgen volgend jaar geen extraatje van het kabinet. De regering weigert een verzoek van de Tweede Kamer uit te voeren om bepaalde fiscale voordelen ook ten gunste te laten komen aan gezinnen die geen belasting betalen....

Van onze verslaggever

Het kabinet heeft voor volgend jaar maatregelen aangekondigd om de koopkracht te ondersteunen. Een groot aantal daarvan loopt echter via de belastingopgave: alleen degenen die belasting betalen, profiteren ervan. Zo wordt de algemene heffingskorting - het bedrag dat iedereen van zijn belasting mag aftrekken - met 78 euro verhoogd. Op verzoek van de CDA-fractievoorzitter Verhagen wordt de kinderkorting met nog eens 90 euro verhoogd. Dat is het bedrag dat gezinnen met kinderen op de belasting in mindering mogen brengen.

Op initiatief van de PvdA'er Ferd Crone heeft de Kamer het kabinet gevraagd deze voordelen ook toe te kennen aan gezinnen die geen belasting betalen omdat hun inkomen daarvoor te laag is.

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft aangegeven dat de uitvoering ervan op grote praktische bezwaren zou stuiten. De Belastingdienst is druk bezig met de invoering van onder meer de zorgtoeslag.

Maar volgens Crone is dat niet de reden dat het kabinet zijn verzoek niet wil uitvoeren. 'Minister Zalm wil principieel geen fiscale voordelen gunnen aan mensen die geen belasting betalen', aldus Crone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden