Geen fiasco

DE CRISISTOP in Sharm el-Sheikh is geen mislukking geworden. Maar dat wil nog niet zeggen dat het spoedberaad een succes is geworden....

De Israëlische president Barak en de Palestijnse president Arafat hebben beloofd dat zij in het openbaar een ondubbelzinnige oproep zullen doen om een eind te maken aan het geweld. Ook zeiden zij toe de nodige 'concrete maatregelen' te zullen treffen om de confrontaties te beëindigen, de tegenstellingen weg te nemen en herhaling te voorkomen.

Maar dit alles is mondeling afgesproken - er is geen bestandsovereenkomst getekend. Arafat en Barak legden zelf geen officiële verklaring af. De top heeft dus een minimum aan resultaat opgeleverd, maar dat was het maximaal haalbare.

Een acuut fiasco is voorkomen. Dat zou onder de huidige omstandigheden het sein zijn geweest voor een volledige oorlog. Maar toch zal het eindoordeel over de waarde van het tweedaagse beraad pas de komende dagen op straat worden geveld.

Het was het straatgeweld dat de afgelopen twee weken de dynamiek van het conflict bepaalde. Sharm el-Sheik was een wanhopige poging van de diplomatie om in het Israëlisch-Palestijns conflict het initiatief te herwinnen. Nu moet blijken of de leiders de dynamiek van de straat weer onder controle kunnen krijgen.

Dat geldt in de eerste plaats voor Arafat. Onheilspellend was de eerste reactie van een commandant van Arafats Fatah-beweging. De opstand gaat door zolang de Israëlische bezetting duurt, zo zei hij.

Gelet op zulke uitlatingen zal het spannend worden of een geradicaliseerde beweging als El-Fatah het zal accepteren dat Arafat nauwelijks enige winst heeft geboekt in Egypte ondanks de 103 doden en duizenden gewonden aan Palestijnse kant. Zijn eis tot een grootscheeps internationaal onderzoek naar het geweld is niet gehonoreerd vanwege Israëlisch verzet. Een comité geleid door Amerikanen zal nu het onderzoek verrichten.

Maar niet alleen aan Palestijnse kant heeft zich een radicalisering voorgedaan. Ook Barak zou wel eens problemen kunnen ondervinden om de Israëliërs te overtuigen van de noodzaak het vredesproces te hervatten. Veel van het vertrouwen dat sinds de Oslo-akkoorden in 1993 is opgebouwd, is deze zomer verloren gegaan. Eén top is niet voldoende om dat verlies aan vertrouwen goed te maken, maar te hopen valt dat de neerwaartse spiraal nu wel is gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden