nieuwspersoneelstekort kinderopvang

Geen extra opvang tijdens de lerarenstaking bij eenderde van de kinderopvang

Het personeelstekort in de kinderopvang is zo groot, dat eenderde van de organisaties geen extra opvang kan bieden tijdens de lerarenstaking volgende week.

Beeld ANP

Dat blijkt uit een peiling van Brancheorganisatie Kinderopvang onder haar 960 leden. Met 3.000 openstaande vacatures is het voor veel opvanglocaties al een dagelijkse worsteling om voldoende personeel te vinden. Extra opvang tijdens de staking is nog moeilijker. Leraren staken 30 en 31 januari voor minder werkdruk en meer salaris. ‘We zien dat het onderwijs het moeilijk heeft, qua personeelstekort en inrichting’, zegt Magda Heijtel, directeur van de brancheorganisatie. ‘Maar wij kunnen als kinderopvang niet overal de extra vraag tijdens de stakingsdagen opvangen.’

Daar sluit Erik Vlutters van kinderopvangorganisatie De Kleine Wereld, zich bij aan. ‘We proberen zo goed mogelijk de extra opvang te verzorgen, maar we hebben zelf ook onze problemen.’ Het aantal vacatures in de kinderopvang is nog hoger dan in het onderwijs. Helaas hoor je daar te weinig over, zegt Vlutters, ‘terwijl de problemen gigantisch zijn’.

Alweer een staking?

De vestigingen van De Kleine Wereld kunnen tijdens de staking deels extra opvang verzorgen doordat medewerkers langer werken, maar ze kunnen niet alle kinderen opvangen die er normaal op andere dagen verblijven. Vlutters: ‘Ik zie dat ouders de boodschap vanuit het onderwijs nu wel gehoord hebben, en het lastig vinden dat zij de dupe zijn van de staking. Ik merk zelf ook dat ik denk: alwéér?’

Dat beeld herkent Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang). ‘Ouders hebben sympathie voor de mensen voor de klas en begrip voor de ontevredenheid, maar dit is de derde staking op rij.’ Werkende ouders hebben niet alleen met stakingen te maken, maar ook met geregel wanneer een kind ziek is of tijdens schoolvakanties. Dit komt er nog eens bovenop, aldus Jellesma. ‘En er zijn ouders, met name in de Randstad, wiens kinderen al vaak te maken hebben met lesdagen die uitvallen. Gaat het protest niet ten koste van de kinderen?’

Tegenover de kinderopvang reageren ouders volgens Heijtel over het algemeen begripvol. ‘We kondigen het op tijd aan. En het probleem ligt eigenlijk niet bij ons, het zijn toch de scholen die staken.’ Op lokaal niveau overleggen opvangorganisaties met de scholen, zoals ze dat ook doen over extra opvang tijdens studiedagen.

Economische groei

Door de economische groei is de vraag naar kinderopvang toegenomen. Ook de in 2018/2019 ingevoerde wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang (IKK), die onder meer bepaalt dat er meer personeel moet zijn in de babygroepen, speelt een rol in het tekort. Die maatregel op zich is prima, volgens Heijtel. ‘Die is kwaliteitsbevorderend. Maar de timing was niet heel handig, er was toen al een krappe arbeidsmarkt.’ Volgens Jellesma is vooral de uittocht van goede werknemers, als gevolg van zware bezuinigingen, een belangrijke oorzaak voor het tekort.

Met de landelijke campagne ‘Kinderopvang dankzij jou’ van het Platform Arbeidsmarkt Kinderopvang hoopt de sector meer medewerkers aan te trekken en te behouden. Heijtel: ‘Onze pedagogisch medewerkers zijn heel gemotiveerd en ze tonen veel flexibiliteit. Maar dat moet niet teveel opgerekt worden, mensen moeten het werk nog wel aankunnen.’ Ook wordt veel ingezet op het integreren en behouden van zij-instromers, waarvan er momenteel zo’n 2.300 werkzaam zijn in de branche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden