Geen extra geluidsschermen Betuwelijn

Minister Peijs van Verkeer ziet definitief af van de aanleg van extra geluidsschermen langs de Betuwelijn. Dat heeft ze donderdag gemeld in een brief aan de Tweede Kamer....

ANP

De bewindsvrouw stelt dat de herrie van de goederentreinen binnen de wettelijke perken blijft en dat er dus geen reden is om extra maatregelen te treffen. Gemeenten langs het spoortracé krijgen daarmee nul op het rekest van Peijs.

‘Een gemiddelde investering van 300 duizend euro per woning in een situatie waarbij geen geluidsnorm wordt overschreden is niet doelmatig’, constateert de minister. ‘Op het moment dat in Nederland woningen zijn waarbij de geluidsnormen nog wel overschreden worden, en waarvoor de middelen om maatregelen te treffen nog ontbreken, is dit niet te rechtvaardigen’.

Peijs leunt bij haar besluit zwaar op het rapport van de commissie-Laan uit 2004. Daarin werd al geconcludeerd dat extra geluidsschermen niet nodig waren. De CDA-minister voerde de afgelopen jaren gesprekken met de gemeenten langs de Betuwelijn, maar zag geen aanleiding om een andere beslissing te nemen.

Volgens Peijs kunnen er op termijn waarschijnlijk zelfs meer treinen over het tracé rijden in vergelijking met de huidige planning. Dat kan doordat de geluidshinder van treinen afneemt dankzij nieuwe technieken. ‘Binnen de grenzen van hetzelfde geluidproductieplafond kan een groter aantal stille treinen rijden’, aldus Peijs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden