'Geen excuses nodig aan De Roy'

Minister-president Mark Rutte vindt dat er geen onoirbaar onderzoek is verricht naar het ex-lid van de koninklijke familie Edwin de Roy van Zuydewijn. Prins Berhard had volgens Rutte het recht bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) te melden dat hij zich zorgen maakte. Die handelde niet in opdracht en maakte zijn eigen afweging. Excuses zijn volgens Rutte dan ook niet op zijn plaats.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN; REMCO MEIJER

DEN HAAG - Woensdag leek de kwestie-De Roy van Zuydewijn in de Tweede Kamer te zijn afgesloten. De Roy trouwde in 2001 met prinses Margarita. Het paar is inmiddels gescheiden. De Roy zegt dat hij zakelijk en persoonlijk zwaar heeft geleden onder het feit dat hij is verstoten door de Oranjes. Hij is oneigenlijk bejegend en suggereert dat hij een claim zal indienen ter genoegdoening.

De behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken en het Koninklijk Huis stond grotendeels in het teken van de kwestie-De Roy. Die werd nieuw leven ingeblazen toen er een document opdook waaruit blijkt dat niet alleen de Binnenlandse Veiligheidsdienst (zoals de AIVD voorheen heette) maar ook de DKBD destijds een 'oriënterend informatie onderzoek' heeft verricht.

Premier Rutte bezwoer dat het onderzoek naar De Roy in 2000 nooit verder is gegaan dan 'naslag' bij verschillende instanties. De onderzoekingen leverden overigens niets op van betekenis. Prins Bernhard kon slechts melden dat De Roy van Zuydewijn 'van betekenis kon zijn voor zijn beveiliging', aldus de premier. Het hoofd van de DKBD moest vervolgens zijn eigen afweging maken of hij dat zou onderzoeken. Rutte verzekerde de SP en D66 dat De Roy 'nooit is getapt, gevolgd of bespioneerd'.

D66-leider Alexander Pechtold diende mede namens de SP een motie in om de Commissie Toezicht Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzoek te laten doen naar de rechtmatigheid van het DKBD-onderzoek. Die lijkt te worden verworpen. Rutte verklaarde na het debat dat de CTIVD een dergelijk onderzoek niet kan doen. Wat hem betreft is de zaak gesloten.

Daarover denkt De Roy van Zuydewijn heel anders. Zijn advocaat Mark Meijer stelde woensdag dat er twee voorbeelden zijn van het feit dat er na maart 2003 op zijn cliënt bijzondere opsporingsmethoden zijn losgelaten. De Roy zou zijn gevolgd.

MINISTER-PRESIDENT MARK RUTTE:

Ik moet bij de feiten blijven. We kunnen de discussie afsluiten

In de brief van Rutte staat dat het onderzoek naar mij zich beperkte tot het opvragen van persoonsgegevens en die van mijn bedrijf, maar dat is apekool. Zo zit het niet. Het staat dan wel in de brief, maar niet alles wat de handtekening van de premier draagt is waarheid. Rutte spreekt nu onwaarheden. Hij had de kans dat niet te doen. Wij zijn er altijd van uitgegaan dat de zaak in stilte kon worden afgehandeld, maar meneer Rutte kiest nu een andere weg. Het is ook duidelijk dat mijn familie is onderzocht, hoewel dat wordt ontkend. Ooit zal Rutte moeten toegeven dat het veel verder is gegaan.'

EDWIN DE ROY VAN ZUYDEWIJN:

Niet alles wat de handtekening van de premier draagt is waarheid

Er is in 2003 een Kamerdebat gevoerd over onderzoek van de BVD naar De Roy van Zuydewijn. Het enige nieuwe feit is nu dat prins Bernhard het denkbaar vond onderzoek te doen naar De Roy van Zuydewijn. Dat mag, maar de DKBD maakt zijn eigen afweging. Daarover is in 2013 een Kamerdebat gevoerd. We hebben alle feiten op tafel, hier zijn geen verkeerde dingen gebeurd. Iedereen heeft recht op zijn eigen gevoelens en beelden. Ik moet bij de feiten blijven. We kunnen de discussie afsluiten. Nederlandse politici moeten soms accepteren dat alle feiten op tafel liggen en dat nieuw onderzoek uitstel is van de afronding.'

Pagina 29: commentaar

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden