Nieuws Verenigd Koninkrijk

Geen excuses Boris Johnson voor vergelijking boerka’s met brievenbussen

Boris Johnson heeft geweigerd zich te excuseren voor een artikel waarin hij boerka’s heeft vergeleken met brievenbussen en zei dat dragers ervan voor bankovervallers kunnen worden aangezien. Premier Theresa May noemde de bewegingen ‘ beledigend’ en drong tevergeefs aan op verontschuldigingen van haar onlangs afgetreden minister van Buitenlandse Zaken.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson in maart van dit jaar. Beeld AFP

Johnson, die met vakantie is, maakte de vergelijkingen maandag in zijn Daily Telegraph-column waarin hij pleitte tegen een verbod in Denemarken en andere continentale landen op het onderhavige kledingstuk.

Aanleiding voor de column was het Deense verbod op de boerka. Johnson prees de ‘dottige Denen’, maar hekelde het boerkaverbod dat volgens hem mensen in de handen speelt die een beschavingsstrijd voorstaan en van de betrokken vrouwen martelaren maakt. Deze vrijzinnige benadering ging verloren door de schertsende passage waarin hij stelde dat het ‘absoluut ridicuul is dat mensen zich als brievenbussen in het openbaar begeven’, eraan toevoegend dat het een cultureel gebruik is en geen religieus. Op een dag zal de boerka vanzelf uit het Britse straatbeeld verdwenen zijn, voorspelde hij.

Eerst waren het progressieve politici en minderhedenorganisaties die ontdaan reageerden op Johnson, die een indrukwekkende staat van dienst heeft waar het gaat om het beledigen van mensen of volkeren, maar zelden met een mea culpa komt. Een moslima deed aangifte wegens haatzaaierij. Maar hij kreeg ook kritiek vanuit zijn eigen partij. Eerst was het staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Alistair Burt die kritiek gaf op zijn voormalige baas en uiteindelijk kreeg Johnson ook een standje van May, die rekening houdt met een coup van de bij de achterban populaire Brexiteer.

Disciplinaire maatregelen

Voor de Conservatieve Partij komt de rel ongelegen. Waar Labour problemen heeft met antisemitisme in eigen gelederen, worden leden van de regeringspartij regelmatig beticht van ‘islamofobie’. Hogerhuislid Mohamed Sheikh, voorzitter van de Conservative Ethnic Diversity Council, pleitte ervoor om de hoogblonde politicus uit de Lagerhuisfractie te zetten. Enkele politici stelden voor om Johnson, die getrouwd is met een Brits-Indiase, ter correctie een diversiteitstraining te laten volgen en ex-bewindsman Dominic Grieve beloofde de partij te verlaten als iemand die borrelpraat uit leider wordt.

Johnson kreeg ook bijval van partijgenoten. ‘Het is moeilijk te zien waar hij zich voor moet excuseren,’ mijmerde de uiterst behoudende Jacob Rees-Mogg, ‘hij heeft het recht van mensen om de boerka te dragen verdedigd, onderwijl bewerend dat het een weinig elegant kledingstuk is. Geen van deze stellingen schijnen mij onredelijk toe.’ 

Onlangs meldden Britse media dat Johnson een ontmoeting heeft gehad met Steve Bannon, de omstreden ex-adviseur van Donald Trump. Een kleine meerderheid van de Britten voelt volgens een recent kiezersonderzoek voor een boerkaverbod.

Na 4.571 dagen wordt Wilders’ wil wet in de zorg, het openbaar vervoer en op scholen

Dertien jaar na de motie-Wilders stemt de Eerste Kamer eind juni in met een boerkaverbod in de zorg, het openbaar vervoer en op scholen. De vraag welk praktisch probleem precies wordt opgelost, is nog altijd actueel.

Denemarken doet boerka vanaf augustus in de ban

Over straat wandelen met een boerka of nikab is vanaf augustus verboden in DenemarkenDe regel geldt ook voor onder andere vormen van gezichtsbedekking, zoals maskers, helmen en al te grote namaakbaarden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden