Geen enkele zetel voor oppositie Wit-Rusland

De oppositie in het autoritair geregeerde Wit-Rusland heeft bij de parlementsverkiezingen zondag geen enkele zetel behaald. Dit hebben de autoriteiten van de Centrale Verkiezingscommissie maandag bekendgemaakt..

De stembusgang voldeed niet aan de eisen die de OVSE aan democratische verkiezingen stelt. De waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bespeurden enige verbetering ten opzichte van eerdere stembusgangen, maar het democratische gehalte bleef ver beneden peil.

Geen van de 78 oppositieleden die zich kandidaat hadden gesteld voor een van de 110 zetels in het Lagerhuis van het Wit-Russische parlement, heeft een plaats in de volksvertegenwoordiging weten te bemachtigen.

Het betekent dat de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zoals verwacht oppermachtig blijft. Van de stemgerechtigden heeft volgens de kiescommissie 75,3 procent de gang naar de stembus gemaakt om op een van de 263 kandidaten te stemmen. De oppositie bestempelde de verkiezingen als frauduleus.

Loekasjenko wil de banden met het Westen aanhalen. De relatie met de traditionele bondgenoot Rusland is de afgelopen tijd verslechterd. Rusland verdubbelde vorig jaar de gasprijs voor Minsk, waarop Loekasjenko het Kremlin beschuldigde van ‘verraad’.

Democratische verkiezingen zijn een voorwaarde voor een verbetering van de relatie met het Westen. De Europese Unie liet eerder weten te zullen overwegen de sancties tegen Wit-Rusland op te heffen of te verlichten als de stembusgang eerlijk verloopt.

In de hoofdstad Minsk gingen zondag circa achthonderd mensen de straat op om te betogen tegen de vermeende oneerlijke verkiezingen en tegen Loekasjenko, die het land met ijzeren vuist leidt. De demonstraten werd niets in de weg gelegd. Er was in tegenstelling tot het verleden bijna geen politie aanwezig bij het protest.

‘We hebben nog steeds geen democratische verkiezingen’, zei oppositieleider Aleksandr Milinkevitsj tegen de menigte. ‘Je kunt enkel spreken van enige cosmetische veranderingen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden