Geen enkel lichtpuntje te vinden in cijfers CPB

De extra bezuinigingen à 6 miljard euro van het kabinet Rutte II ondermijnen de economische groei en de koopkracht, laten de werkloosheid stijgen en leveren ook nog eens ruzie met Brussel op. Er zit geen enkel lichtpuntje in de cijferbrij die het Centraal Planbureau zondag presenteerde. Het CPB deed dat, twee dagen vóór Prinsjesdag, omdat zijn belangrijkste cijfers via RTL Nieuws waren uitgelekt.

Beeld De Volkskrant

Het CPB rekende de effecten op de korte en middellange termijn uit van de bezuinigingsplannen van volgend jaar. In totaal zijn die bezuinigingen 12 miljard; de helft lag al vast in het regeerakkoord en de andere helft moest er later bij worden verzonnen. Wat blijkt: Rutte II heeft zich in een piepkleine hoek van de kamer geschilderd. Want alle macro-economische effecten, van 2014 tot het beoogde laatste kabinetsjaar 2017, zijn negatief of nul. Er is slechts één cijfer zonder minnetje: het aantal werklozen wordt in 2014 niet de voorspelde 670 duizend maar 685 duizend.

Zo vormt het CPB-rapport dat elk jaar de Miljoenennota vergezelt, de Macro-Economische Verkenningen (kortweg MEV), dit jaar voor de oppositie een goal van een meter of vijftig breed, zonder keeper. Het duurde zondag tien minuten voordat GroenLinks-leider Bram van Ojik het eerste schot afvuurde: 'Helaas geven deze cijfers het bewijs voor wat wij al maanden zeggen'. Samengevat is de oppositionele reactie: zie je wel, dit VVD-PvdA-kabinet bezuinigt de economie kapot.

 
Aan klantenbinding doet Rutte II kennelijk niet. Niet met de oppositie, niet met Brussel en niet met de belastingbetaler.

Een reden voor bezuinigingen: Olli Rehn
Waarom blijft dit kabinet bezuinigen, dwars door alle weerstand heen? Wie alles afpelt ziet uiteindelijk één reden: Brussel. Eurocommissaris en begrotingstsaar Olli Rehn is de enige in de wereld die zegt dat Nederland moet bezuinigen. Voor de rest, IMF, OESO en een oppositionele meerderheid in de Eerste Kamer, hoeft het niet zo nodig. Temeer daar Nederland zich hiermee Europees op achterstand zet.

Maar zelfs Rehn kan niet tevreden zijn. Hij heeft gezegd dat Nederland ten minste 6 miljard moet bezuinigen om volgend jaar een begrotingstekort van 2,8 procent te hebben. Tenzij de economie krimpt, dan mag Nederland over de 3,3 procent heen gaan. Geen enkel scenario echter voorziet krimp. Er is minuscule groei, nog iets kleiner dan zonder bezuinigingen.

Minister Dijsselbloem van Financiën klampt zich vast aan de 6 miljard, niet aan de 2,8 of 3 procent. Daar gaat hij dan ook overheen. Voor België dreigde bij een kleine overschrijding een boete, maar Dijsselbloem vertrouwt erop dat Rehn begrip heeft voor de Nederlandse situatie.

'Rehn is wel akkoord', zegt de Eurogroepvoorzitter vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

Het wensdenken van premier Rutte
De CPB-analyse laat zien wat er gebeurt met een kabinet dat bezuinigingen almaar voor zich uit schuift. Dan lukt het bijna niet meer bij het sluiten van de boeken de uitgaven te verlagen en rest vrijwel alleen nog te proberen de inkomsten te verhogen. Lastenverzwaring dus. Ingegeven door het nodige wensdenken van premier Rutte. Hij meende dat na het sluiten van het sociaal akkoord in april een tsunami van consumentenvertrouwen over Nederland zou spoelen. Iedereen, rijk en arm, zou zich aan ongebreidelde kooplust te buiten gaan. Maar in plaats daarvan verslechterde de economie verder.

De inflatie stijgt volgend jaar harder dan de lonen. Gevolg: de koopkracht daalt met een half procent, zonder bezuinigingen was de koopkracht gelijk gebleven. Hij daalt in 2014 voor het vijfde jaar op rij. Dat is alleen in de jaren tachtig van de vorige eeuw eerder voorgekomen.

Iedere Nederlander staat in het ongunstige rijtje
Mensen met werk houden grofweg hun koopkracht, maar uitkeringsgerechtigden en vooral gepensioneerden zien hun besteedbare inkomen enigszins respectievelijk fors achteruit kachelen. Het CPB is zo vriendelijk op een rijtje te zetten welke kabinetsplannen gunstig en ongunstig uitpakken voor de koopkracht. Het lijstje 'ongunstig' is veel langer dan 'gunstig'. En wat erger is voor het kabinet, zo'n beetje iedere Nederlander komt in dat ongunstige rijtje aan bod.

Het bevriezen van belastingschijven en de kinderbijslag, de versobering van de hypotheekrenteaftrek en de heffings- en arbeidskorting, verlaging van zorg-, huur- en kinderopvangtoeslagen, nullijnen, belastingversimpeling, de mindere inkomenscompensatie voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten en chronisch zieken; niet alles treft iedereen, maar er is niemand die ontsnapt.

Aan klantenbinding doet Rutte II kennelijk niet. Niet met de oppositie, niet met Brussel en niet met de belastingbetaler.

Vandaag in de Volkskrant: 'Nu minder streng bezuinigen draait herstel EU de nek om'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden