Lezersbrieven

Geen enkel arts mag financiële prikkel krijgen van zorgverzekeraar

De ingezonden lezersbrieven van maandag 9 oktober 2017.

Huisarts onderzoekt een patiënt. Beeld Arie Kievit / de Volkskrant

Brief van de dag: laat de huisarts gewoon zijn werk doen

Huisartsen gaan minder verdienen als ze teveel patiënten doorverwijzen. Huisartsen weten prima wanneer ze een patiënt moeten doorverwijzen, daar zijn ze voor opgeleid. Dat een doorverwijzing misschien resulteert in een overbodige of te dure behandeling is all in the game, beter twee patiënten teveel doorverwijzen dan een te laat. De huisarts zou extra geld moeten krijgen als de diagnose juist is bij de doorverwijzing. De huisarts gaat nu betaald worden door de zorgverzekeraar om minder patiënten door te verwijzen...

Dat er naar de kosten van de gezondheidszorg moet worden gekeken lijkt me duidelijk. Maar misschien moet er beter gekeken worden naar het systeem van de zorg. Het is nog steeds het op een na duurste systeem ter wereld, met veel te veel administratielasten, managers, softwarebedrijven, reclamebedrijven, zorgkantoren. Een kwart van het zorgbudget bestaat uit administratieve lasten.

Mijns inziens mag geen enkele arts bij een handeling of behandeling een financiële prikkel krijgen van de zorgverzekeraar. Dat is ethisch onverantwoord. Hij of zij moet gewoon zijn medische kennis gebruiken en niet meer dan dat.

Marja Mensinga van Hemmen, gepensioneerd verpleegkundige, Bodegraven

Trots

Het is niet zo dat de Catalanen alleen achter in de bus mogen zitten of zijn uitgesloten van onderwijs. Toch wil een van de rijkste regio's in Europa zich afscheiden. Het Catalaanse streven naar onafhankelijkheid lijkt gebaseerd op trots. Dat is pure discriminatie, maar dan op basis van jezelf beter achten op grond van afkomst in plaats van de ander minder te achten. Zoals Marsellus Wallace in Pulp Fiction al zei: Fuck pride. Pride only hurts, it never helps.

Jaap Nauta, een 'trotse' Fries, Utrecht

Kwetsend

Wat een walgelijke kop boven het stuk van Maartje Bakker in Ten Eerste van zaterdag: 'Opstand van Catalanen is uitgezaaide kanker'. Zeer kwetsend voor mensen die met uitgezaaide kanker te maken hebben en er op deze wijze mee geconfronteerd worden.

N. Douma, Den Oever

Belastingen

De directe belastingen worden verlaagd en de indirecte belastingen worden verhoogd. Een loepzuiver kenmerk van een rechts kabinet, want de boodschappen worden duurder en daar hebben arme mensen meer last van dan rijke mensen.

Bob Ris, Blaricum

Nivellering

In het nieuws over de acties in het onderwijs valt mij op dat tegenwoordig iedereen docent of leraar is. Vroeger was je onderwijzer aan de lagere school. Een beroepsaanduiding met rijke inhoud, ten offer gevallen aan de nivellering. Jammer!

Johan Nibbelke, Oosterhout

Solidariteit van arm met rijk

In de column van Martin Sommer geeft hij een treffende analyse van wie er nu eigenlijk voor de kosten van de energietransitie opdraait. Maar het is nog erger, nog een kostenpost wordt door degenen opgebracht die niet (kunnen) meedoen aan deze transitie. In de berekening van de elektrakosten is ook een post voor het netwerk opgenomen. Bij de teruglevering van elektra aan het net wordt ook deze post teruggegeven, terwijl je eigenlijk zou mogen verwachten dat daar extra voor zou moeten worden betaald!

Daar de totale netwerkkosten uiteindelijk toch moeten worden opgebracht zal bij de berekening van de nieuwe kWh-prijs rekening gehouden worden met de misgelopen opbrengsten van de teruggeleverde energie. En wie betaalt dat dan weer? Juist, degenen die niet mee (kunnen) doen aan de transitie.

Jan Hazeveld, Hilversum

Decolleté-plemper

Een lezeres beklaagt zich bij de Ombudsman over grootformaat foto's van turnsters in spreidstand. Zij vindt dat de argeloze lezer al te nadrukkelijk op het onderlijf wordt geattendeerd. Vaste prik zo'n reactie en ik verwacht dat de krant door de jaren heen menige bezorgde brief over dit netelige probleem krijgt.

Ook ons gezin worstelt dagelijks boven het ochtendeitje met onderlijfaanzichten in de krant. Aanvankelijk legden wij dagelijks het sportkatern terzijde (we zijn er niet echt in geïnteresseerd), maar die maatregel bleek te drastisch.

We willen toch het zwaar overgewaardeerde voetbal volgen, maar al die behaarde kerels die zowat dagelijks in de idiootste onderlijfposities worden gefotografeerd zouden mijn huisgenoten op verkeerde gedachten kunnen brengen, zo vreesde ik.

De bewuste foto van de val van Sanne Wevers. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant.

De oplossing bleek eenvoudig: ik lees 's morgens als eerste de krant met een fallisch dikke viltstift onder handbereik, waarmee ik genadeloos alle in zicht komende mannensportbroekkruisen zwart kalk. Dat heeft rust gebracht in ons huis.

Wellicht dat klaagster zich beter tot de bonden kan richten om vrouwelijke sporters te verplichten tot kuise, grote broeken die liefst tot de enkels reiken. Dat zou ook heilzaam zijn bij de tv-verslagen van vrouwentennis, die allengs meer door Victoria's Secret lijken te worden geregisseerd.

Het is nog niet zo lang geleden dat een reclamevakblad schaterlachend bloterige afbeeldingen in Libelle en Margriet naast elkaar afdrukte. Een der bladen had een zogenaamde plemper in dienst. Een boeiend beroep, zo bleek bij navraag.

De plemper was een graficus (mannelijk), die elke aanzet tot decolleté of welving met liefde wegretoucheerde om de lezeres niet te affronteren.

Tjako Fennema, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden