NieuwsGeen eindtoets basisonderwijs

Geen eindtoets voor groep 8, schooladvies bepaalt niveau middelbare school

Leerlingen van groep 8 maken dit jaar geen eindtoets. Het schooladvies dat leerlingen de afgelopen weken hebben gekregen bepaalt op welk niveau ze na de zomer starten op de middelbare school. Dat heeft minister Arie Slob (Onderwijs) woensdag besloten na overleg met de onderwijssector.

Kaya Bouma
Zo’n 16 duizend keer per jaar wordt het schooladvies bijgesteld naar aanleiding van het eindtoetsresultaat. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Zo’n 16 duizend keer per jaar wordt het schooladvies bijgesteld naar aanleiding van het eindtoetsresultaat.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Volgens de minister hebben leraren en ander onderwijspersoneel in het basisonderwijs het nu te druk. Ze moeten kinderen van ouders in vitale beroepen opvangen en tegelijkertijd onderwijs op afstand organiseren voor leerlingen die thuisblijven.

‘We vragen op dit moment veel van leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel’, schrijft Slob in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Het is heel mooi om te zien dat zoveel leraren en schoolleiders zich hier met al hun creativiteit voor inzetten.’ De extra inspanningen vergen volgens de minister ‘alle energie’ van scholen.

De scholen en kinderopvang zijn tot 6 april dicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Scholen moeten wel opvang bieden voor kinderen van ouders die werken in vitale beroepen zoals de zorg en hulpdiensten. De papieren eindtoets, de vroegere Cito-toets, stond gepland vanaf 15 april.

Het besluit van de minister kan rekenen op steun van de vakbonden en de PO-Raad, de koepel van schoolbesturen in het basisonderwijs. ‘Wij vinden het een wijs besluit’, zegt Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad. ‘We zien dat talloze schoolleiders en leraren keihard aan het werk zijn. Het voorbereiden van de eindtoets past daar niet meer bij.’

Nadelen

Tegelijkertijd ziet Van Hoepen ook nadelen. Het advies van de leerkracht is leidend bij het bepalen van het niveau van leerlingen, maar op basis van de eindtoetsuitslag kan het schooladvies alsnog worden bijgesteld. De eindtoets werkt dus als extra controlemechanisme. Dat is niet overbodig. Kinderen van laagopgeleide ouders worden door hun docenten eerder onderschat, terwijl kinderen van hoogopgeleide kinderen vaker worden overschat.

‘We zien jaarlijks zo’n 16 duizend bijstellingen van het advies na het maken van de eindtoets. De toets is dus echt van toegevoegde waarde’, zegt Van Hoepen. ‘Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat in de situatie waarin we ons nu bevinden alles anders is. Je kunt je ook afvragen hoe goed kinderen het doen op zo’n toets als ze straks weken hebben thuisgezeten.’

In zijn brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Slob dat in het nieuwe schooljaar ‘goed gekeken’ zal worden of kinderen op de middelbare school wel op de juiste plek zitten. ‘Daar zal ik nadere afspraken over maken met het voortgezet onderwijs.’

Het ministerie van Onderwijs maakte dinsdag bekend dat de schoolexamens voor middelbare scholieren de komende tijd wel doorgaan. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle leerlingen die meedoen en docenten die toezicht houden volledig klachtenvrij zijn. Vooralsnog gaan de centrale eindexamens vanaf 7 mei ook door. De examens voor mbo-studenten in het laatste jaar gaan ook zoveel mogelijk door.

Hoe geef je onderwijs als de school dicht is?

Het onderwijs staat voor een grote uitdaging nu scholen voorlopig dicht zijn. Overal in het land kwamen docenten begin deze week bijeen op doodstille basisscholen, mbo’s, hogescholen en universiteiten om plannen te over onderwijs op afstand.

Twee ondernemers bedachten ‘Thuis naar school’, een onlinebasisschool, met acteurs die klasgenoten spelen en interactieve gymlessen.

Geschiedenis via YouTube en WhatsApp: thuisonderwijs is ‘een echte disciplinetest’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden