Geen duurdere treinkaartjes voor armen India

De regering van India heeft voor een deel een streep gehaald door de verhoging van de prijzen van de treinkaartjes. Dat heeft de nieuwe minister van Spoorwegen, Mukul Roy, vandaag in het parlement gezegd.

null Beeld afp
Beeld afp

De vorige week aangekondigde prijsstijging leidde tot muiterij binnen de regering. De minister van Spoorwegen nam ontslag. Volgens Roy gaan de prijzen voor een kaartje voor de eerste en tweede klas wel omhoog, maar blijven die voor de andere klassen, waarvan de armen gebruikmaken, gelijk. De prijsverhoging is de eerste in 8 jaar.

De Indiase spoorwegen zijn sterk verouderd, maar vormen nog altijd het belangrijkste vervoermiddel voor de lange afstand voor de Indiërs.

Miljoenen maken er dagelijks gebruik van.
De prijsverhoging die Roy had voorgesteld, was bedoeld om geld op te halen voor verbetering van het spoor en de veiligheid. Jaarlijks komen 15.000 mensen om door ongelukken op het spoor. Ook zijn er geregeld ontsporingen, botsingen en andere ongelukken.

Maar tegenstanders van de prijsverhoging spraken van een anti-armenbeleid. Het verzet werd aangevoerd door een regionale leider van een partij binnen de regering van premier Manmohan Singh. De premier probeert op meerdere terreinen een hervormingsagenda door te voeren, maar slaagt daar door de meningsverschillen in de regering maar niet in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden