'Geen druk op Portugal om steun te vragen'

Amsterdam Portugal moest vrijdag alle zeilen bijzetten om geruchten over een afgedwongen steunaanvraag de kop in te drukken. Die geruchten waren de wereld in geholpen door Financial Times Deutschland. De zakenkrant schreef dat de Europese Centrale Bank (ECB) en de meeste eurolanden Portugal onder druk zetten om noodhulp aan te vragen. Portugal is de volgende in het rijtje Griekenland en Ierland, was de boodschap.

De Portugese regering ontkende het bericht in alle toonaarden. Niettemin ontstond onrust op de financiële markten. Daardoor wordt lenen duurder voor de landen die mogelijkerwijs hun hand moeten ophouden. Dit gebeurde eerder met Griekenland en Ierland.


'Dit artikel is volledig onwaar en mist onderbouwing', meldde een woordvoerder van de Portugese regering. Ook de Europese Commissie zei vrijdag dat er geen druk op Lissabon wordt uitgeoefend. 'We hebben geen weet van druk op Portugal om hulp te zoeken', aldus een woordvoerder van de commissie. Het Duitse ministerie van Financiën ontkende eveneens dat de duimschroeven worden aangedraaid.


De rente op Portugese staatsleningen steeg 's ochtends na de eerste berichten over de afgedwongen steunaanvraag. Na de ontkenningen zakte de rente weer terug naar het oude niveau.


Ondanks de daling is de rente op Portugese staatsschulden nog steeds hoog. Portugal moet nu 6,9 procent betalen voor een lening met een looptijd van tien jaar. Ook Griekenland, Ierland, Spanje en Italië kampen met hoge rentetarieven. Gemiddeld zijn ze 7,5 procent kwijt op de kapitaalmarkt. Ter vergelijking: Nederland betaalt 2,9 procent rente.


Het Portugese parlement heeft vrijdag ingestemd met de begroting voor 2011. Daarin zijn bezuinigingen vastgelegd van circa 5 miljard euro om het begrotingstekort flink terug te dringen. In de begroting is onder meer bepaald dat de overheidsuitgaven worden verlaagd, waaronder de salarissen van ambtenaren. Daarnaast wordt de btw met 2 procentpunt verhoogd tot een maximum van 23 procent.


Voortdurende onzekerheid

De socialistische regering van Portugal wil het begrotingstekort terugdringen van 7,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) dit jaar naar 4,6 procent in 2011. Dat moet de zorgen over de hoge schulden en de grote tekorten van het land wegnemen.


Een steunaanvraag van Portugal zou vooral gunstig zijn voor Spanje omdat Spaanse banken veel Portugese staatsobligaties bezitten.


De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero zei vrijdag dat Spanje niet om steun zal vragen. Er is volgens hem geen scenario denkbaar waarbij een steunaanvraag door Spanje zal gebeuren.


De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten en Europa sloten vrijdag allemaal met verlies. De voortdurende onzekerheid over de euroschulden in combinatie met de spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea bepaalden de stemming op de beurzen. Vooral banken zagen hun koersen dalen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden