Geen draagvlak voor 'meer vluchtelingen'
Er bestaat onder de Nederlandse bevolking nauwelijks draagvlak om meer vluchtelingen toe te laten: 24 procent is daar voorstander van. Ongeveer evenveel mensen vinden dat het huidige, restrictieve beleid moet worden voortgezet. Bovendien vindt 45 procent dat er 'minder vluchtelingen' moeten binnenkomen.
Maar voor oorlogsvluchtelingen bestaat coulance, want slechts een kwart van de ondervraagden vindt dat er van hen minder zouden moeten komen, terwijl 42 procent een hoger aantal acceptabel vindt. De aversie richt zich vooral tegen economische vluchtelingen, waar 75 procent er minder van wil. Veelvuldig worden zij als 'gelukszoekers' afgeschilderd. De redenering dat zij op termijn goed zouden zijn voor de economie omdat zij de gevolgen van de vergrijzing kunnen opvangen, wordt nauwelijks gevolgd; maar 16 procent gelooft daarin.
Mannen blijken restrictiever dan vrouwen: een meerderheid van 51 procent is voor een afname van asielverlening, tegenover 37 procent bij vrouwen. Hogeropgeleid toont zich beduidend welwillender dan lageropgeleid.
Een en ander blijkt uit een representatieve steekproef onder ruim tweeduizend Nederlanders die onderzoeksbureau I&O Research deze maand in opdracht van de Volkskrant hield.
De enquête maakt duidelijk dat de afwerende houding jegens vreemdelingen, die lange tijd vooral met de PVV werd geassocieerd, ook tot kiezers van VVD en CDA is doorgedrongen. Van hen zegt respectievelijk 54 en 42 procent minder vluchtelingen te willen toelaten. Op links ligt dat duidelijk anders, met bijvoorbeeld maar 18 procent onder PvdA- en D66-stemmers.
Resultaten
Hier zijn de resultaten van het onderzoek te lezen. 2.084 Nederlanders vulden de enquête in.
Oplossingen
Gaat het om oplossingen, dan scoort 'opvang in de eigen regio' over een breed front. Kiezers van vrijwel alle partijen vinden dat hier meer geld voor mag worden uitgetrokken - tweederde van de Nederlanders onderschrijft dat 'Europese overheden (hieraan) financieel veel meer moeten bijdragen'. Alleen de PVV-stemmers blijven met 39 procent achter.
Ondanks de 45 procent voor 'minder vluchtelingen' bevat de enquête ook indicaties van een welwillende houding. Zo vindt een krappe meerderheid van 52 procent een asielzoekerscentrum in de buurt van de eigen woning wel acceptabel. Als het moet, dan moet het, is de houding.
'De uitkomsten van de enquête laten de complexiteit van het migratievraagstuk zien', zegt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD), verantwoordelijk voor migratie. 'Een aanzienlijk deel van de Nederlanders wil dat er minder vluchtelingen naar Nederland komen, maar oorlogsvluchtelingen zijn vaak welkom en een meerderheid spreekt zich uit voor de herverdeling van asielzoekers over Europa.' De uitkomsten van de enquête sluiten volgens hem goed aan bij het kabinetsbeleid dat 'gericht is op een gezamenlijke Europese aanpak voor echte vluchtelingen, maar niet allemaal hier'. Hij zegt 'blij' te zijn 'dat relatief veel mensen begrip hebben voor een asielzoekerscentrum in hun omgeving'.
Een ruime meerderheid (62 procent) is voor een eerlijker verdeling van asielzoekers over Europa, ook als Nederland meer moet opnemen om landen als Italië en Griekenland te ontzien. Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research meent dat dit komt doordat 'er niet alleen een beroep wordt gedaan op de solidariteit met de vluchtelingen, maar ook met de Grieken en Italianen'.
Commentaar
Volgens Hans Wansink moet de kiezer hoognodig door de politiek worden bijgepraat over de ernst van de vluchtelingencrisis. Lees hier zijn commentaar.