Geen doorstart Theater Instituut

Bij Toneelgroep Oostpool in Arnhem ging gisteren de vlag uit, bij het Scapino Ballet in Rotterdam wapperde hij halfstok en bij het Theater Instituut Nederland in Amsterdam is de vlag op zolder opgeborgen. Daar kwam het nieuws dat de Raad voor Cultuur geen ruimte ziet het TIN een doorstart te laten maken als Theatermuseum hard aan. Bekend was al dat het TIN als sectorinstituut moest stoppen, waarna een actie volgde om als museum door te gaan - vooral om de Nederlandse theatergeschiedenis te archiveren en te behouden. De raad vindt dat het theaterarchief ook bij een bestaande instelling ondergebracht kan worden, en suggereert het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.


De vraag was welke van de acht stadsgezelschappen als 'groot' (2,5 miljoen euro) aangemerkt zouden worden, en welke als 'middelgroot' (1,5 miljoen). Verrassend is dat Oostpool in Arnhem een groot gezelschap wordt en het Zuidelijk Toneel in Brabant middelgroot. De raad vindt de artistieke ontwikkelingen in Arnhem interessanter dan die in Brabant en stelt dat het artistieke niveau van de zogenoemde spektakelvoorstellingen van het Zuidelijk Toneel (met cabaretiers) onder de maat is.


De andere drie grote gezelschappen: Toneelgroep Amsterdam ('staat aan de top van het Nederlandse theater'), Het Nationale Toneel in Den Haag en het Noord Nederlands Toneel in Groningen. Wel wordt over dit gezelschap van Ola Mafaalani opgemerkt dat het 'voorspelbaar dreigt te worden', en bij Toneelgroep Amsterdam mist de raad 'nieuwe artistieke impulsen of ontwikkelingen'. De Utrechtste Spelen, Ro Theater en Toneelgroep Maastricht gaan verder als middelgroot toneelgezelschap.


In de afdeling Dans was er sprake van een dans om het gouden kalf. Het Nationale Ballet, het Nederlands Danstheater en Introdans (Arnhem) waren al zeker van rijkssubsidie. Daarnaast was er plaats voor één ander landelijk dansgezelschap, waarvoor vijf kandidaten in de race waren. Gekozen is voor Scapino, dat 1,5 miljoen subsidie krijgt maar wel meteen onder curatele is gesteld: over twee jaar moet het Rotterdamse gezelschap zijn artistieke beleid hebben verbeterd. Ook moet in de overheadskosten gesnoeid worden; het tableau van dansers moet zo veel mogelijk worden gespaard. Dat punt zit in meer adviezen: kies voor de uitvoerende kunstenaars, niet voor dure managementsbanen.


Grote onduidelijkheid vooralsnog in het jeugdtheater. Voor de acht beschikbare basisplaatsen (elk 0,5 miljoen) zijn tien aanvragen ingediend. De raad beoordeelt zes ervan positief: Artemis, Het Laagland, Sonnevanck, Het Filiaal, De Toneelmakerij en Theatergroep MAX. Het positieve advies voor die laatste twee is overigens onder voorwaarden. De aanvragen van Kwatta, Oorkaan, Citadel (Groningen) en Het Nationale Toneel Jong (Den Haag) zijn afgewezen. Wel blijven de basisplaatsen voor jeugdtheater in Groningen en Den Haag open. Daarvoor zijn nieuwe aanvragen mogelijk.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden