Geen doorbraak verwacht bij EU-top

De leiders van de 27 EU-lidstaten zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen voor een reguliere topontmoeting.

ANP

Aanvankelijk was het de bedoeling dat zij zich zouden bezighouden met de benoeming van de nieuwe Europese Commissie, een EU-president en een EU-minister van Buitenlandse Zaken.

Maar omdat Tsjechië het nieuwe EU-verdrag nog niet heeft geratificeerd, zullen deze benoemingen hoogstwaarschijnlijk pas over enkele weken kunnen plaatsvinden.

Het belangrijkste onderwerp van de bijeenkomst wordt daardoor de voorbereiding van een internationale klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar. Het gaat dan vooral over de vraag hoeveel geld de EU wil uittrekken om de ontwikkelingslanden te helpen bij het terugdringen van de CO2-uitstoot. De standpunten hierover zijn zo verdeeld, dat ingewijden nog geen doorbraak verwachten.

Informeel zal er tijdens de top waarschijnlijk af en toe wel worden gepraat over het komende benoemingencircus. Alle ogen zullen daarbij gericht zijn op premier Jan Peter Balkenende. Hij wordt gezien als een belangrijke kandidaat voor de post van EU-president, al ontkent hij zelf in de markt te zijn hiervoor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden