Geen doodstraf voor Tommy Soeharto

Tommy Soeharto ontkomt aan de doodstraf en zelfs aan levenslang voor de moord op een rechter, verboden wapenbezit en het ontlopen van een gevangenisstraf....

De aanklagers achten Tommy schuldig aan het organiseren van de moord op rechter Syafiuddin Kartasasmita. Deze had hem eind 2000 veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor een frauduleuze landtransactie. Tommy dook onder. In juli 2001 werd Kartasasmita door twee mannen doodgeschoten. De daders werden gepakt en verklaarden dat de nog altijd voortvluchtige Tommy hen voor de moord had betaald, maar die verklaring trokken ze later weer in. Tommy Soeharto werd eind vorig jaar opgepakt, nadat hij een jaar lang opvallend makkelijk uit de handen van de politie had weten te blijven.

Hoewel de aanklagers Tommy op alle punten schuldig achtten, besloten zij tot de milde straf vanwege 'goed gedrag' tijdens het proces, zijn relatief jonge leeftijd (40 jaar) en het feit dat hij een gezin heeft.

De onverwacht lage eis leidde in Jakarta tot felle kritiek. De vroegere procureur-generaal Marzuki Darusman suggereerde dat de eis 'geregeld' was. 'De algemene verwachting was, dat Tommy ter dood, of op zijn minst tot levenslang zou worden veroordeeld. Deze eis wekt bij mij de suggestie dat er een hoop moeite is gedaan om een compromis te bereiken.' Als de veroordeling net zo laag of lager uitvalt dan de eis, is voor velen opnieuw een bewijs geleverd dat Indonesië 'de beste justitie heeft die voor geld te koop is'.

De rechtszaak tegen Tommy werd gekenmerkt door getuigen die verklaringen aflegden en die later weer introkken, aanklachten die slordig in elkaar zaten, en Tommy zelf, die alles stoïcijns ontkende en openlijk een voorkeursbehandeling genoot in de gevangenis.

Tommy is het eerste en tot dusver enige lid van de familie Soeharto dat is veroordeeld. De familie van de in 1998 afgetreden president wordt ervan verdacht zich miljarden euro's aan overheidsgeld te hebben toegeëigend. De rechtszaak tegen Soeharto zelf is in 2000 stopgezet in verband met diens zwakke gezondheid.

De afgelopen weken zijn nieuwe gegevens naar buiten gekomen over de manier waarop de familie zich verrijkte. Soeharto's kinderen blijken als 'tussenpersoon' bij wapenaankopen voor het leger tientallen miljoenen euro's te hebben vergaard. De Jakarta Post onthulde enkele gevallen van exorbitante verrijking. Een bedrijf van Soeharto's dochter Tutut trad in 1993-'95 op als tussenpersoon bij de aankoop van zestien Britse Hawk-straaljagers. Die vliegtuigen kostten in Engeland acht miljoen dollar per stuk. Het Indonesische leger betaalde Tututs bedrijf dertig miljoen per stuk, wat haar een winst van 350 miljoen dollar opleverde. In 1994 betaalde de marine haar 1,2 miljard dollar voor 39 tweedehands schepen uit Duitsland, die samen niet meer dan twaalf miljoen dollar waard zouden zijn geweest.

Tututs bedrijf is opgeheven en Indonesische media voorspellen dat de familie Soeharto ook in deze zaak vrijuit zal gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden