'Geen diploma is de schuld van Inholland'

Ruim honderd voormalige Inholland-studenten houden de onderwijsinstelling verantwoordelijk voor het feit dat ze nog steeds geen diploma hebben gehaald. Door de veel strengere eisen en een gebrek aan begeleiding, is het hen niet gelukt om af te studeren. Deze groep heeft zich met klachten gemeld bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Een tiental overweegt zelfs een proces tegen Inholland, dat wordt momenteel voorbereid door advocatenkantoor Dijkgraaf.

Studenten van hogeschool InHolland in Haarlem. Beeld ANP

Het gaat om studenten van de opleiding Media- en Entertainmentmanagement, waar een aantal jaar geleden veel mis was. 86 studenten hadden ten onrechte hun diploma gekregen, het onderwijs was ondermaats.

Inmiddels is de opleiding weer op orde, maar een groep studenten is tussen wal en schip gevallen volgens de LSVb. 'Zij waren bijna afgestudeerd toen de problemen aan het licht kwamen. Doordat de eisen daarna een stuk strenger zijn geworden, werd er ineens een veel hoger niveau van ze verwacht. Terecht natuurlijk, maar de begeleiding vanuit de opleiding werd niet beter. Sterker nog, wij vinden dat deze groep aan hun lot is overgelaten'', zegt Eduard Schmidt, vicevoorzitter van de LSVb. Dat tien studenten een rechtszaak tegen Inholland overwegen is volgens hem 'slechts het topje van de ijsberg''.

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs zette vorige week de deur open voor studenten om de gang naar de rechter te maken voor een schadevergoeding. In antwoord op Kamervragen over Inholland-opleidingen zei ze dat oud-studenten en huidige studenten op grond van het algemene recht de rechter kunnen verzoeken om schadevergoeding. 'Dit kan ingeval de instelling de verplichtingen niet nakomt - zoals verplichtingen uit de onderwijs- en examenregeling - of niet voldoet aan de gerechtvaardigde verwachtingen waarbij de student aantoonbaar materiële of immateriële schade heeft opgelopen.'

De Inspectie van het Onderwijs publiceerde in 2011 een vernietigend rapport over Inholland. Meerdere opleidingen, waaronder Media- en Entertainmentmanagement in Haarlem, waren zeer zwak en niet hbo-waardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden