Geen derde driesterrenrestaurant in Nederlandse Michelingids

2017 gaat de boeken als een mager sterrenjaar voor de vaderlandse gastronomie. In de nieuwe Michelingids die maandag werd gepresenteerd in het nieuwe De La Mar theater in Amsterdam, krijgt Nederland er zeven sterren bij. Negen sterren komen te vervallen, een negatief saldo van twee. In de gids van vorig jaar kreeg Nederland er netto acht sterren bij.

Mac van Dinther
Chef-kok Jan Sobecki van Tribeca tijdens de presentatie van de Michelin Gids in het DeLaMar Theater. Beeld anp
Chef-kok Jan Sobecki van Tribeca tijdens de presentatie van de Michelin Gids in het DeLaMar Theater.Beeld anp

Naast verdriet over de dood van restaurateur Joop Braakhekke, die met een minuut stilte gevolgd door een staand applaus werd herdacht, was er woensdag vooral blijdschap in Amsterdam. Dat kan drie nieuwe sterren bijschrijven voor Mos, Bolenius en Rijks Restaurant.

Daar staat tegenover dat de hoofdstad ook twee sterren verliest in Le Restaurant (gesloten) en La Rive, het restaurant van het Amstelhotel. Die laatste komt hard aan. La Rive had nog niet zo lang geleden twee sterren en was zelfs ooit kandidaat voor drie. De culinaire wederopstanding van Amsterdam is opvallend; vorig jaar vielen alle sterren buiten de grote steden.

Naast Amsterdam kon de vlag ook uit in Den Bosch (restaurant Noble), Heerlen (Cucina del Mondo) en Heeze waar chef-kok Jan Sobecki twee sterren kreeg voor zijn nieuwe Tribeca, het voormalige Boreas, dat ook twee sterren had. Dat was een verrassing; Tribeca is nog maar die maanden open. Een restaurant met een derde ster kwam er weer niet. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2014.

De meeste verloren sterren vervallen door bedrijfsbeëindiging, koks die verhuisden of verandering van formule. Behalve Le Restaurant sloten ook Kaagjesland in Reeuwijk, In de Molen in Onderdendam en Chapeau! In Bloemendaal de deur. De kok van In de Molen verhuisde naar Onder de Linden in het Groningse Aduard dat zijn ster behield. Restaurant Chapeau! (Bloemendaal) sloot na de verhuizing van chef-kok Sobecki naar Heeze. Seinpost in Scheveningen schakelde over naar een meer laagdrempelige formule.

Chef-kok Joris Bijdendijk van Rijks. Beeld anp
Chef-kok Joris Bijdendijk van Rijks.Beeld anp

Teleurstelling

Na afloop overheerste toch teleurstelling, vooral op de gezichten van de jongere generatie chef-koks. Vooraf waren restaurants met opkomend jong talent in de keuken zoals Breda, Kaagman & Kortekaas (Amsterdam), Quarz (Muiderberg) en Meliefste (Wolphaartsdijk) stiekem getipt voor een ster. Ook The White Room van het Amsterdamse Krasnapolksy hotel werd vooraf gezien als een huizenhoge kandidaat, maar viste toch achter het net.

Michelin gaat dit jaar voor zeker. Alle chefs die een ster krijgen hebben hun sporen verdiend in andere sterrenrestaurants. Internationaal directeur Michael Ellis toonde na afloop begrip voor die teleurstelling. 'Maar het is wat het is', zei hij. 'Onze inspecteurs doen wat ze moeten doen.' Dat de nieuwe generatie deze keer is overgeslagen, heeft volgens hem niets te betekenen. 'Misschien regent het volgend jaar wel weer sterren. We houden ze allemaal in de gaten.'

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gesteld dat deze op woensdag werd gepresenteerd. De Michelingids voor 2017 werd op maandag 12 december gepresenteerd.

Restaurants met Michelinsterren in 2017:

Therese Boer houdt een toespraak voor Joop Braakhekke voorafgaand aan de presentatie van de Michelin Gids. Beeld anp
Therese Boer houdt een toespraak voor Joop Braakhekke voorafgaand aan de presentatie van de Michelin Gids.Beeld anp

Lees ook

'Als je één ster hebt, moet je voor twee gaan'
Het is de jaarlijkse hoogmis van de gastronomie: de Michelingids reikt maandag nieuwe sterren uit. Hoe gaan de zaken na zo'n onderscheiding? Dat weten ze in Holten.

Restaurants zijn niet meer op sterrenjacht
De rol van de restaurantgids van Michelin verandert. Voor een groeiende groep uiteters is het niet meer de Bijbel, en menig chef-kok is een ster liever kwijt dan rijk. Heeft de Rode Gids nog toekomst?

De revolutie die woedt in de befaamde Franse keuken
In de om zijn behoudzucht befaamde Franse keuken woedt een revolutie. Dat blijkt uit het nieuwe seizoen van de tv-serie Chef's Table, waarin vier chef-koks worden gevolgd. De Volkskrant sprak twee van de hervormers: Adeline Grattard en Alain Passard.

De eerste pure, donkere Hindoestaanse topkok
Welke rol speelt afkomst in Nederland? Robert Vuijsje onderzoekt het in een reeks interviews. Chef-kok Soenil Bahadoer: 'Met de Surinaamse keuken kun je geen Michelinster koken.'

Dutch Cuisine
Onder meer restaurant Bolenius in Amsterdam kreeg vandaag de eerste ster. Chef-kok Luc Kusters vertelde eerder over Dutch Cuisine: voedsel van de eigen grond. Leve de sukadelap en de tempé van kievitsbonen. Bekijk het hier:

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden