'Geen dader aangewezen in MH17-rapport'

Een jaar na de ramp met vlucht MH17 kan de regering nog steeds niet zeggen wie verantwoordelijk is. Twee bronnen bevestigen aan de Volkskrant dat in het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid - dat half oktober uitkomt - niet expliciet een dader wordt aangewezen.

Wrakstukken van de MH17 op 17 juli 2014. Beeld reuters
Wrakstukken van de MH17 op 17 juli 2014.Beeld reuters

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde woensdag, op gezag van een eigen bron, dat de Onderzoeksraad in het conceptrapport - dat onlangs met de betrokken landen is gedeeld - de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne rebellen aanwijst als daders, of althans in die richting wijst. Bronnen op het Binnenhof werpen tegen dat het hoogstens 'de richting' kan zijn: 'In het rapport staat alleen dat het vliegtuig is neergehaald door een BUK-raket. Maar niet waar die raket vandaan kwam of wie er op het knopje heeft gedrukt'.

Het aanwijzen van een dader past niet in de onderzoeksopdracht van de Raad. De Onderzoeksraad moet de oorzaak van de ramp onderzoeken. Het Openbaar Ministerie onderzoekt met een internationaal team de schuldvraag. Hun rapport wordt pas verwacht nadat de Onderzoeksraad de oorzaak van de ramp heeft vastgesteld.

Eén bron, dichtbij het kabinet, legt uit waarom dat is: 'De eerste prioriteit is zorgen dat mensen, ook de Russen, zo lang mogelijk meedoen aan het onderzoek naar de ramp. Dat ze tussenrapporten van hun handtekeningen voorzien. De onderzoekers doen daarom zo min mogelijk politieke uitspraken.'

Reconstructie

Voorzichtige manoeuvres in een diplomatiek mijnenveld: een jaar na de ramp met MH17 kan de regering nog altijd niet zeggen wie verantwoordelijk is (+).

null Beeld anp
Beeld anp

Precair

Directe betrokkenen in kringen rond het kabinet en het onderzoek, benadrukken in gesprekken met de Volkskrant dat het niet anders kan. De zaak is zo precair en er staat zoveel op het spel, dat er uiterst omzichtig moet worden geopereerd. Vanaf het moment dat het toestel neerstortte is Nederland verwikkeld in een diplomatiek schaakspel met tenminste 21 wereldleiders.

'De Onderzoeksraad zal half oktober een eindrapport over de oorzaak van de ramp afleveren waar geen speld tussen te krijgen is', schat de bron in, 'zodat argumenten dat er niks van klopt eenvoudig kunnen worden afgedaan als onzin'.

Morgen in de Volkskrant een reconstructie: Voorzichtige manoeuvres in een diplomatiek mijnenveld

Voor dit verhaal sprak de Volkskrant met zeven bronnen dichtbij het kabinet en rondom het onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17. Het zijn stuk voor stuk mensen die hun werk achter de schermen doen en daarom alleen wilden praten op de voorwaarde dat hun anonimiteit gewaarborgd werd. Alle uitspraken die daartoe aanleiding gaven, zijn voorgelegd aan en bevestigd door minstens één andere bron voordat ze in het stuk werden opgenomen.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden