Geen controle op stoffen in pesticiden

De landbouw voegt jaarlijks aan 3600 ton pesticiden ten minste 1500 ton chemische hulpstoffen toe, waarvan het effect op mens en milieu onbekend is....

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het ongewenst dat er stoffen op de markt komen waarvan onbekend is of ze kwaad kunnen. 'Als we de stoffen niet kennen, weten we ook niet hoe ze werken', zegt onderzoeker M. Montforts.

Het gaat om hulpstoffen (adjuvants) die boeren zelf toevoegen aan bestrijdingsmiddelen, waardoor de werking ervan toeneemt. Terwijl de pesticiden zelf aan strenge controles worden onderworpen, vallen de hulpstoffen onder geen enkele regeling. Frankrijk begint dit jaar nog met een beoordeling van de hulpstoffen, zoals dat voor pesticiden gebeurt. Het ministerie van VROM wil een einde maken aan deze onwenselijke situatie, maar zegt dat dit nog enkele jaren kan duren.

Hulpstoffen die door de fabrikant al zijn gemengd met het een bestrijdingsmiddel, worden gecontroleerd door het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB). 'Daarmee zijn doorgaans geen problemen', zegt CTB-directeur J. Boleij. 'Fabrikanten weten hoe wij beoordelen en passen hun middelen daarop aan. Over stoffen die los worden verkocht, worden wij niet geraadpleegd.'

Veel losse hulpstoffen bestaan uit minerale oliën of nonylfenol. Deze chemicaliën staan bij VROM op een lijst van gevaarlijke stoffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden